Zašto je ručno zalivanje povrća loše?

Zašto je ručno zalivanje povrća loše?

Pored temperature i svetlosti, voda ima veoma veliki značaj za uspešno gajenje biljaka. Bilo da ih gajite u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, mora se napraviti plan kako će se biljke snabdevati vodom, odnosno kako će se zalivati.

Kada je reč o otvorenom polju navodnjavanje bi moglo da u potpunosti izostane, ali u zatvorenom prostoru neophodno je postaviti sisteme za navodnjavanja ili se pak odlučiti za ručno zalivanje. Ipak, korišćenje sistema za navodnjavanje ima određenih prednosti u odnosu na ručno zalivanje.

Navodnjavanje - © Pixabay

1. Najveća prednost sistema za navodnjavanje je u njegovoj ekonomičnosti i efikasnosti za razliku od ručnog zalivanja. Sistemima za navodnjavanje se osiguravanju visoki prinosi i kvalitet proizvoda nezavisno od toga kakvi su prirodni uslovi u datoj godini.

2. Količina vode koja se utroši da bi se zalila neka površina može biti mnogo veća ukoliko se zaliva ručno. Pored toga ručno zalivanje obično ima za posledicu razlivanje i oticanje, što ostavlja biljke bez potrebne vode. Sistem za navodnjavanje koristi mnogo manje vode za istu površinu, a voda se ravnomerno raspoređuje uz biljku.

Navodnjavanje biljaka pomoću SMS poruke

3. Pri ručnom zalivanju voda prodire samo do određene dubine, koja nije dovoljna pa zato biljka veliki deo utrošene vode ne iskoristi. Sistem za navodnjavanje natapa zemlju i vlaga prodire dubko u zemlju. Tako biljka duži vremenski period može da koristi tu zalihu vode.

4. Još jedan od problema koji stvara ručno zalivanje je sabijanje zemlje, manjak vazduha i stvaranje pokorice. Navodnjavanjem se zadržava fizička struktura zemlje i ne narušava se vodno vazdušni režim i poroznost zemljišta.

Kako se boriti protiv suše tamo gde nije moguće navodnjavanje?

5. Biljke koje se zalivaju ručno, po pravilu imaju plići korenov sistem, pa su na taj način izloženije stresu usled visokih temperatura. Ukoliko se biljke navodnjavaju preko sistema one će imati znatno dublji i razvijeniji koren, a samim tim će postati vitalnije i otpornije, i to u manje povoljnim uslovima.


6. Spiranje hranljivih materija sa površine zemljišta i smanjenje plodnosti često mogu biti posledice ručnog zalivanja biljaka. Sistemima za navodnjavanje ne spira se zemljište i oni su pogodni za dodatno obogaćivanje zemljišta dodavanjem mineralnih djubriva u vodu.

Kako odrediti normu navodnjavanja

7. Zalivanje biljaka tokom dana kada su visoke temperature, može biti štetno za vitalnost biljke. Sistemi za navodnjavanje mogu se koristiti bilo kada. Mogu se koristiti tokom dana i noći i tako se može izbeći zalivanje biljaka po jakim vrućinama preko dana.


8. Ručno zalivanje biljaka često može biti neracionalno i nepogodno kod određivanja ravnomernog utrošak vode. Sistemima za navodnjavanje svaka biljka se, prema potrebi, podjednako može zalivati u svakom delu parcele.

Uloga i značaj navodnjavanja


9. Orošavanje biljaka ručno može biti otežano jer zahteva mnogo kretanja kroz parcelu, posebno ukoliko su biljke gusto zasađene ili su narasle. Navodnjavanje veštačkom kišom može se podjednako rasporediti određena količina vode na celoj parceli.

Zavisno od kulture koja se gaji, odabira se tip sistema za navodnjavanje i ovime se može uveliko garantovati uspeh u proizvodnji gjene biljne kulture.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica