Saveti: Kako pripremiti traktor za prolećnu setvu

Saveti: Kako pripremiti traktor za prolećnu setvu

Održavanje traktora pre početka prolećnih radova nije komplikovano i zahtevno ukoliko je kvalitetno urađena zimska priprema mehanizacije.

 

Ilustracija: Obrada zemljišta - © Pixabay

Tokom zime poželjno je da traktor bude postavljen na podmetače (klocne) zbog zaštite guma, pa ga je u ovom periodu potrebno spustiti na ravnu, tvrdu podlogu i proveriti pritisak u gumama.

Zatim treba ponovo ugraditi akumulator, koji se često skida na niskim temperaturama i proveriti nivo elektrolita koja mora biti 1 cm. Iznad ploča – elektroda, a ako nije, treba dodati destilovanu vodu i spojiti kablove (+,-). Ukoliko je akumulator novije proizvodnje gde se ne dosipa elektrolit treba proveriti nivo napunjenosti i ako je prazan dopuniti ga na elektro ispravljaču.

7 saveta za uspešno održavanje poljoprivredne mehanizacije

Takođe treba proveriti nivo ulja u motoru, transmisiji, hidraulici traktora i prečistaču vazduha. Ako je u rezervoaru goriva bilo malo, sada treba naliti do maksimuma. Treba obratiti pažnju na čistoću goriva, posebno ako se puni iz vlastite cisterne. Opasno je ako se nakon punjenja rezervoara eventualne zaostale kapljice goriva ne uklone suvom krpom (pamučni pucval). Razlog tome je i osjetljivost na nečistoće uređaja za dovod goriva kod dizelskih motora, koja uzrokuju česte zastoje rada motora traktora.

Prolećna setva - © Pixabay

Poljoprivredna mehanizacija se sastoji od mnogobrojnih mašina, oruđa i aparata koji u današnje vreme neprestanog napretka u tehničkom i tehnološkom smislu postižu vrlo visoke cene koštanja, koje moraju opravdati svojom pouzdanošću, preciznošću, učinkom i jednostavnošću u radu.


Održavanje najbitnije za dug radni vek mehanizacije

Da bi to postigli u velikoj meri je zaslužan čovek – rukovaoc mašinom, koji mora biti osposobljen za rad sa skupom poljoprivrednom mehanizacijom, a koja obuhvata redovno i kvalitetno održavanje. Od tako obučenog proizvođača možemo očekivati da će svoj posao obavljati odgovorno i sa zadovoljstvom, a rezultat toga će biti veća proizvodnja i veći profit.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe


Autor: Dipl. inž. Željko Lazić PSSS 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica