Pripremite mehanizaciju za prolećne radove

Pripremite mehanizaciju za prolećne radove

Ispravna i pouzdana mehanizacija je jedan od uslova za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Naši proizvođači u praksi najčešće ne posvećuju dovoljno brige poljoprivrednim mašinama, pa one ranije postaju neupotrebljive. Pre početka sezone, mehanizaciju moramo pripremiti kroz nekoliko vrlo važnih koraka.

 

Mehanizaciju moramo pripremiti za početak sezone - ©Julijana El Omari

Poljoprivredna mehanizacija, kao što je poznato, zahteva brižno održavanje. Dobro održavanje poljoprivredne mehanizacije jeste oslovni uslov koji morate ispuniti da bi mehanizacija imala što duži vek trajanja i da bi tokom upotrebe bila ispravna. 

Održavanje mehanizacije uvek u drugom planu

Tokom sezone, mašine i oruđa izloženi su različitim štetnim unutrašnjim i spoljnim faktorima, pa ih je potrebno zaštititi, a u periodu kada su van upotrebe konzervirati i spremiti na odgovarajući način, kako bi se, kada počnu prvi poljoprivredni radovi u sezoni, što lakše i što pre pustili u rad. Na žalost, održavanju mašina se još uvek ne pridaje dovoljno pažnje, pa smo svedoci da velika većina naše mehanizacije završi svoj radni vek pre nego što bi trebalo. Neadekvatnim skladištenjem mehanizacija svake godine gubi 5 % i više od svoje vrednosti.

Najveći neprijatelj mašina je korozija (rđa) usled koje metalne površine gube svoja svojstva, a time se pospešuje propadanje delova i sklopova. Zaštita od korozije je konzerviranje, to jest premazivanje, ili prskanje metalnih površina antikorozivnim zaštitnim sredstvom za tu namenu. Za zaštitu od korozije nikako nemojte koristiti „staro ulje“, jer ono sadrži sumpornu kiselinu koja nagriza metal.   

Pri održavanju poljoprivredne mehanizacije posebnu pažnju treba posvetiti na kom se mestu nalazi mašina ili oruđe, odnosno da li se održavanje odnosi na:
• održavanje pre početka sezone (pred prolećne radove)
• održavanje u toku radova (sezona poslova)
• održavanje po završetku radova (zimski period)

Kako pripremiti poljoprivredne mašine za prolećne radove

Kako bismo bili sigurni da će nam mašine i u sledećoj sezoni dobro i pouzdano funkcionisati, neophodno je da poljoprivrednu mehanizaciju pre početka sezone pripremimo i podesimo. Naravno, redovno održavanje tokom rada se podrazumeva.

Prvi korak u pripremi mašina za prolećne radove jeste dekonzerviranje. Dekonzerviranje se sastoji od ukljanjanja zaštite i podrazumeva čišćenje i pranje. Neka specijalna sredstva za konzerviranje se ne moraju ukljanjati, jer i po početku sezone i dalje služe kao sredstvo za podmazivanje i zaštitu.


Nakon dekonzerviranja sledi vizuelni pregled mašina odnosno provera njihove ispravnosti. U slučaju da se na mehanizaciji ustanovi neko oštećenje, vrši se zamena ili popravka oštećenih i dotrajalih delova.  Dalje se mašine podmazuju i puštaju u probni rad.

Probni rad je takođe vrlo bitan korak u pripremanju mehanizacije za novu sezonu. Ukoliko se u radu mašine uoče nepravilnosti, mašina se podešava, sve dok se ne dobije željeni učinak. Sve ovo se radi po uputstvu proizvođača određene mašine. Rezervni delovi trebalo bi da budu originalni, jer oni daju sigurnost i pouzdanost . Vrlo bitno je da se evidentiraju sve popravke i svi troškovi.

Autor: dipl. inž. Željko Lazić
Izvor: PSSS
 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica