Poljoprivredne gume za budućnost – veće i pogodnije za tlo

Poljoprivredne gume za budućnost – veće i pogodnije za tlo

Postoji nekoliko trendova u razvoju za savremene poljoprivredne gume koje Mitas pomno prati i na koje utiče. Zahtevi proizvođača poljoprivredne mehanizacije su važni, jer razvijaju sve složeniju i težu mehanizaciju kako bi dodatno unapredili efikasnost rada na terenu.

Kao rezultat toga, dizajneri guma se često suočavaju sa suprotstavljenim zahtevima za većom nosivošću pneumatika i nižim pritiskom tla.

MITAS gume

Ovi zahtevi znače da je najveći trend poslednjih godina bio za veće poljoprivredne gume sa izuzetno širokim profilima i velikom nosivošću.

Ove gume često imaju posebnu konstrukciju za poboljšanje njihovih ključnih karakteristika. Drugi značajan trend je povećanje maksimalno dozvoljenih brzina, što odražava karakteristike najnovije poljoprivredne mehanizacije.

Kada pogledamo unazad, vidimo da poljoprivredne gume već dugi niz godina značajno rastu u širini preseka. Podaci do kojih su došli Mitasovi stručnjaci pokazuju da je 1957. godine prosečna širina preseka reprezentativnog uzorka poljoprivrednih vučnih guma varirala oko 300 mm; širine od 450 mm bile su izuzetne. Do 2017. godine gume su obično imale prosečnu širinu preseka od skoro 900 mm. Portfolio brenda Mitas čak je uključivao gumu sa širinom preseka od 1.220 mm – 1250/50R32 – dizajniranu za traktore velike snage i kombajne, i dostupna u nekoliko verzija sa različitim nosivostima.

Uporedo sa širinom poljoprivrednih vučnih guma, raste i ukupni prečnik. Godine 1957. prosek nije dostigao ni 1.200 mm, a prečnici do 1.600 mm bili su izuzeci; u 2017. prosečni prečnik najvećih guma se približio 2.200 mm.

MITAS gume

Mitasov „šampion“  asortimana u prečniku je 710/75R42 iz SFT (Super Flexion Tires), koji ima spoljni prečnik od 2.171 mm. Uporedive prečnike postižu i gume VF (Very High Flexion) i CHO (Cyclic Harvesting Operation) dizajnirane za kombajne. „Ne očekujemo značajna dalja povećanja spoljnih proporcija poljoprivrednih guma u ​​budućnosti, pošto poljoprivredne mašine i dalje moraju da budu sertifikovane za rad na normalnim putevima“, kaže Pavel Kot, menadžer proizvoda Mitas poljoprivrednih guma.


Kada je reč o nosivosti poljoprivrednih vučnih guma, ona je porasla sa prosečnih 1.000 kg u 1957. na skoro 9.000 kg u 2017. Najveću nosivost u Mitas portfoliju nudi 1250/50R32 CHO SFT 194 A8 (191 B ). Nominalna nosivost ove gume je 10.900 kg (pri brzini od 50 km/h i naduvanoj na 3,2 bara), ali u cikličnom režimu i pri brzini do 10 km/h ona raste na 21.240 kg (opet na 3,2 bara). Visoku nosivost ne nude samo sve radijalne Mitas gume za kombajne i kombajne, već i gume kao što je Agriterra asortiman za teške poljoprivredne prikolice.

Poslednja brojka koja dokumentuje promene karakteristika poljoprivrednih vučnih guma je njihova najveća dozvoljena brzina. Ovo se povećalo sa prosečnih 20–30 km/h u 1957. na 65 km/h danas. Radijalne traktorske gume Mitas AC 65 i HC 70 i „nečujne“ gume sa konstrukcijom SST (Silent Speed Tires) dozvoljavaju brzine do 65 km/h, ali Mitas takođe ima asortiman višenamenskih pneumatika AC 70 G MPT sa čeličnim kaišem dizajniran za brzine do 90 km/h.

MITAS gume


Trenutno široko rasprostranjena tehnologija fleksibilnih bočnih zidova koja omogućava maksimalnu nosivost pod istovremeno nižim pritiscima naduvavanja je značajno poboljšanje u konstrukciji radijalnih poljoprivrednih guma, nudeći poboljšane karakteristike vuče i zaštitu tla kada se koriste na teškim mašinama. Ovu fleksibilnu konstrukciju bočnih zidova koriste Mitas SFT (Super Flexion Tires) i nova generacija guma sa oznakom IF (Improved Flexion- Poboljšana Fleksija) i VF ( Very Hifh Flexion- Veoma Visoka Fleksija). U poređenju sa standardnim radijalnim pneumaticima, VF gume imaju oko 40% veći kapacitet opterećenja pri istim pritiscima naduvavanja.

Opsežan asortiman Mitas radijalnih guma nudi rešenja za sve vrste poljoprivrednih mašina i aplikacija – od traktora velike snage do kombajna, od pripreme polja do žetve. Mitas HC (High Capacity Tires- Gume visokog kapaciteta) i SFT (Super Flexion Tires) su prvenstveno razvijene za najmoćnije mašine sa preko 180 KS. Izuzetno velika zapremina vazduha u gumama obezbeđuje nežno rukovanje podlogom pri radu sa velikim opterećenjima.


Gume HC 3000 i SFT CHO za teške kombajne su sposobne za veća maksimalna opterećenja uz istovremeno nežnije upravljanje tlom na polju i većom udobnošću na putu. Pored ovih specijalnih guma, Mitas proizvodi tri serije radijalnih traktorskih guma različitih profila, kao i mnoge druge verzije za prikolice i poljoprivrednu mehanizaciju. „Nudimo radijalne gume za ogromnu većinu savremenih mašina koje koriste farmeri“, zaključuje Kot.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica