Nova klasa kombajna: Lexion 6800

Nova klasa kombajna: Lexion 6800

Razgovarali smo sa Bogdanom Raičevićem iz Apatina koji obrađuje 2000 hektara, od toga 1620 ha je soja, 250 ha je pod kukuruzom i 130 hektara je pšenica. Za ovoliku površinu ključna je dobra mehanizacija.

Kakvu mehanizaciju koristite?

„Do sada sam obavljao sa prilično dobrom i modernom mehanizacijom. Od kombajna imam tri kombajna, u pitanju su Claas-ovi Tucano 450, Lexion 670 tera track i ovaj najnoviji što je iza mojih ledja, Claas Lexion 6800 nove serije, koji sam kupio pre jedno mesec dana“, kaže Bogdan.

Zašto ste se odlučili za nabavku novog kombajna lexion 6800?

„Pa, odlučio sam se iz razloga što fizički i teoretski ne možemo stići sa ta dva kombajna što smo imali. Dobili smo ponudu od firme ALMEX Pančevo da je izašao novi kombajn, novi tip i ja sam prihvatio tu njihovu ponudu“, kaže Bogdan. On je kupio kombajn i kako kaže „prezadovoljan sam što se tiče karakteristika. Malo jače i bolje su nego što su mi govorili.“

Navedite nam neke od karakteristika kombajna lexion 6800?

„Konkretno, pošto je ovo kod nas sojarski kraj, većinom 90% površina uz Dunav je soja, mi smo skloni magli, vlagi, rosama dugotrajnim, tako da nam je kratak dan za košenje. Otprilike od 11h pre podne do 18h-19h naveče kada je sve idealno, s tim da sam sa ovim kombajnom postizao košenje i kada rosa padne do 10 – 10,30h i da nijednom nisam zagušio, da nijednom nismo imali neki problem“, navodi Bogdan. Prema njegovim rečima upravo ovo je bila njihova prednost jer su oni radili, dok su svi ostali stajali.

„To je kombajn koji ima heder max-fleks širine 9,3 metra i koji je adekvatan njegovoj snazi, veličini i protoku. Moglo bi se na njega postaviti i širi 12-12,5m, ali nema potrebe. Sasvim solidno i OK radi i sa ovim hederom.


Bogdan je dalje naveo prednosti ovakvog hedera. „Taj heder od 9,30m čovek koji ga vozi ako gleda napred vidi levu i desnu stranu. Kada bi bio 12,5 teško bi mogao uglove leve i desne kontrolisati i onda bi to bilo malo naporno za vozača. Ne bi bila žetva kvalitetna kolko ovako kada ti vidiš, bez obzira što on kopira teren, što sve radi, ipak ljudski faktor je tu da kontroliše sve to“, kaže naš sagovornik.

Nova klasa kombajna: Lexaion 6800 - © Agromedia

Prema njegovim rečima motor ima savršene performanse. „Što se tiče motora, on je u savršenim performansama svojim. Znači, nikad još do sada ga nismo opteretili više od 30 maximalno 40% njegovog opterećenja. On bi mogao da tera puno širi heder i puno brže ali mi to ne praktikujemo zbog kvaliteta žetve i izvršavanja, i što čega ostalog.“


Kako Bogdan kaže u njihovoj žetvi soje, pošto je dosta kvalitetna zemlja i dosta jaka soja sa dobrim prinosima od 4 do 5 t/ha oni nisu koristili veću brzinu od 5-5,5 km/h jer su hteli prvenstveno da ga malo sačuvaju, a i nemaju potrebe za tim brzinama. „On može da radi i te brzine od 7-8-9-10km/h ali već je teško kontrolisati njegovo kretanje pri tim brzinama. Optimalno je 4-5km/h“, navodi Bogdan.

Bogdan nam je objasni i ostale prednosti: „On radi, otprilike, red veličine, imam TUCANO 450 i otprilike 2 ili 2,5 puta snage TUCANA ili ovaj LEXION 670, otprilike 1,5 puta je brži, sposobniji, bolji bunker ima i u svakom pogledu kvalitetniji kombajn.“


Ne samo da je jači, brži i bolji već je i savršeno udoban.
„Imamo i sad taj TERA TRACK kombajn, kako mi kazemo guseničar, koji je po udobnosti savršen kao luksuzni auto. Imamo TUCANO 450 koji oseti svaku rupicu i sad kad smo kupili ovaj što nije guseničar, točkaš je, znači otprilike kao gusenice, možda za 5-10% manje udoban, ali je savršeno udoban i za vozača je… ne oseti ni na putu, drumu, ni na njivi neku prepreku, među jarak ili tako nešto. Znači, konstruktor je napravio da li zbog širine gabarita, da li zbog veličine guma, zbog nečega ali uglavnom je savršeno udoban“, kaže Bogdan.

Bogdan nam je otkrio svoje zadovoljstvo sa potrošnjom goriva: „Što se tiče potrošnje, tu sam savršeno zadovoljan. Otprilike u nekim uslovima, te soje takve kakva je, od 4-5t/ha na tom terenu kakav jeste, rit uz Dunav i mekan i svašta nešto, tu otprilike nekih 16 litara/100km. Zna on da bude i 14-15-16-17 ali neki prosek je 16 litara, što je sasvim korektno i naspram svih drugih kombajna – to je tu negde“, kaže Bogdan.

Nova klasa kombajna: Lexion 6800 - © Agromedia

Prema njegovim rečima ovaj kombajn ima veću protočnu moć i nikada im se nije zagušio: „Tu je protok 30-40% veći i veća mogućnost, u smislu što ima 4 bubnja umesto 3 i što su ti bubnjevi širi –veći kako se to kaže i što je namešten tako elevator. Izvršne mase i povratne mase su puno veće, imaju veću protočnu moć, tako da mojih mesec dana kosidbe, otprilike pokosili smo neklih 600ha-700ha i nijednom nije zagušio. Ni povratna masa, ni masa za bunker, niti grlo, bilo šta – NIŠTA“, navodi Bogdan.

Pored svega navenog, Lexion 6800 donosi i značajne uštede.
Uštede su velike. Konkretno ove godine, da ga nisam imao teško da bi i sad završio žetvu soje – to je činjenica. Što se tiče naspram TUCANO 450, tamo treba za istu površinu pokošenu da koristite dva radnika ovde jedan, znači dva puta manje radne snage i čovek je odmorniji. Razlika je voziti ovaj kombajn ili neki manji – to su drastične razlike“, navodi Bogdan.

Kakva su vaša iskustva sa kombajnima marke CLAAS?

„Prvi kombajn, koji sam kupio CLAAS-ov je bio pre desetak godina. To je bila MEGA 370, tad u to vreme kada sam je zamenio prodao sam Đuru Đakovića i dojc far što sam imao. Kada sam ušao u MEGU mislio sam da je najbolji kombajn na svetu i u to doba je i bio. Posle MEGE sam kupio TUCANO 450, dva komada i isto su bili savršeni. Kada sam pre dve godine kupio TERA TRACK LEXION onda sam tek video da su LEXIONI profesionalni kombajni i za ne dve nego 4-5 klasa bolji od svih ostalih. Tako i ovaj LEXION – to je profesionalni kombajn koji je nezamenljiv“, zaključuje Bogdan.

Za kraj, razgovarali smo i sa Sinišom Uverićem, ispred kompanije Almex.

„Kompanija Almex je, kao i mnogo puta do sada, na tržište Srbije prikazala novi Claas-ov kombajn – Claas Lexion 6000, koji je po svojim karakteristikama i performansama znatno unapređen u odnosu na postojeće modele. Kao dokaz toga je i srebrna medalja na sajmu u Hanoveru 2019. Kompanija Almex nastoji da na naše tržište stalno donosi nove tehnologije koje su vrlo značajne u razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje“, kaže Siniša Uverić, menadžer prodaje kompanije Almex.

Sagovornici:
Bogdan Raičević, proizvođač iz Apatina
Siniša Uverić, menadžer prodaje kompanije Almex

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica