Lakše, brže i jeftinije: Mašine za berbu lešnika i ostalog jezgrastog voća

Lakše, brže i jeftinije: Mašine za berbu lešnika i ostalog jezgrastog voća

Iako se u našoj zemlji najčešće angažuju sezonski radnici za berbu koštičavog voća, značajnu olakšicu u proizvodnji predstavlja mehanizovana berba. Mašine koje su namenjene prikupljanju plodova voćaka mogu pojednostaviti proizvodnju i dodatno smanjiti troškove. Turska firma Hasatsan, koja odnedavno sarađuje sa kompanijom Misbell, u svojoj ponudi ima mehanizaciju namenjenu ovim voćarskim kulturama. 

 

Egin AKKIN osnivač firme Hasatsan nakon što je uvideo sve poteškoće oko unajmljivanje radnika za berbu lešnika. On je odlučio da sebi olakša taj proces berbe, da uštedi novac a i da posao zavši u određenom roku. Onda je počeo da razmišlja šta bi mogao da uradi po tom pitanju.

„Tada je došao na ideju da da sam počne da pravi mašine. Napornim radom za punih 8 godina, firma Hasatsan postala je najveća kompanija za izradu mašina namenjenih za berbu jezgrastog voća. Mi distribuiramo ove mašine u Azerbejdžan, Gruziju, Ameriku, Evropu i na teritoriju Balkana. Do nekih tržišta došli smo uz pomoć kompanije Misbell koja je naš najveći partner“, kaže Osman Onur ÖZKAN, šef internacionalnog odseka za marketing.

Mašine za berbu lešnika i oraha - © Agromedia 

Od sada ove veoma praktične mašine koje mogu da se koriste za berbu ne samo lešnika i oraha, već i ostalih voćnih vrsta čiji plodovi imaju ljusku mogu se naći i u našoj zemlji. Kompanija Misbell koja se bavi proizvodnjom sadnica oraha od nedavno je postala generalni zastupnik ovih mašina u Srbiji.

„Prvo nas je kompanija Misbell informisala o tome koliko zasada pod jezgrastim voćem postoji u Srbjii, a onda smo i sami počeli da razmišljamo o tome. Malo smo istraživali i saznali da i svetski poznat brend Ferrero Rocher ovde ima razvijenu proizvodnju. Tako da smo i mi doneli odluku da uz pomoć kompanije Misbell ovde počnemo da distribuiramo svoje mašine“, Osman Onur ÖZKAN.

Mašine za berbu lešnika i oraha - © Agromedia 

Za distribuciju svojih mašina na teritoriju Balkana ali pre svega u Srbiji, firma Hasatasan ima velike i ambiciozne planove. S obzirom na to da površine po zasadima koštičavog voća rastu iz godine u godinu, sigurno je to da će svakoj proizvodnji značajnu olakšicu predstavljati sistem mehanizovane berbe.


„Poljprivreda je veoma važna u ovoj zemlji i veliki broj se na neki način bavi obradom zemlje i živi od nje. Verujemo da će Srbija biti jedno od većih tržišta za koštičavo voće u budućnosti. Znamo da će nas proizvođači ovde obožavati, jer smo jeftiniji i imamo dobru politiku poslovanja. Sigurni smo da ćete u budućnosti moći da vidite naše berače u svakom zasadu u Srbiji“, dodaje šef internacionalnog odseka za marketing kompanije Hasatsan.

Sagovornik: Osman Onur ÖZKAN, šef internacionalnog odseka za marketing kompanije Hasatsan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica