Pšenica, Ječam, Uljana Repica, Soja, Suncokret, Kukuruz, CLAAS Lexion 5400, kombajn za svaki usev!

Pšenica, Ječam, Uljana Repica, Soja, Suncokret, Kukuruz, CLAAS Lexion 5400, kombajn za svaki usev!

Posetili smo poljoprivredno gazdinstvo ,,Piljan Komerc” u Boljevcu, kojim rukovodi Marko Stanojević a koje obrađuje oko 700 hektara. Razgovarali smo o njihovom novom kombajnu CLAAS Lexion 5400 – kako se pokazao u radu i kakav je u poređenju sa drugim kombajnima.

,,Naše gazdinstvo se prevashodno bavi ratarskom proizvodnjom. Gajimo 6 kultura: pšenicu, kukuruz, soju, ječam, suncokret i uljanu repicu. Gazdinstvo trenutno obrađuje oko 700 hektara zemlje. Kao što možemo videti, iza nas je kombajn CLAAS Lexion 5400 koji je trenutno u žetvi suncokreta. Gazdinstva poseduje još jedan kombajn marke CLAAS Tucano 420 koji je kupljen 2016. godine. Kako se povećao posao i obim posla proizvodnje, tako su rasle i potrebe za boljom i efikasnijom mašinom. Ranije smo u žetvi koristili kombajne ,,Đuro Đaković”, neke starije modele.

Sa povećanjem obima posla, većim zahtevima i kako bi unapredili našu proizvodnju, odlučili smo se za bolje i efikasnije mašine kao što je Claas. Za Claas smo se odlučili iz jednostavnog razloga – zato što je pouzdana mašina, efikasna i jednom rečju operativna. I prevashodno zbog toga što je CLAAS marka zastupljen ne samo u našoj zemlji već u celom svetu i mnogo ozbiljniji proizvođači isključivo koriste ovaj kombajn u razne svrhe, da li za silažu ili za žetvu. Za Claas moramo istaći da samo mašinu prati i servis što je isto jako bitno. Servis je dostupan u svakom trenutku, veliki i širok asortiman raznih delova koji su neophodni. Jednostavno, Claas je za nas broj jedan”, tvrdi Marko.

Zašto ste se odlučili za model CLAAS Lexion 5400?

,,Za model 5400 smo se odlučili iz jednostavnog razloga – za razliku od kombajna Claas Tucano koji posedujemo, koji je inače i stariji (iz 2016.), Lexion je mlađi (iz 2021.), veći je, ima veći bunker, veći heder, mnogo je bolji po performansama, omogućava da se posao brže i efikasnije završi”, tvrdi Marko.

Da li biste i drugima preporučili ovaj model?

Iz našeg iskustva, kada uporedimo Lexion 5400 sa kombajnima koje smo ranije koristili u žetvi, ali i sa kombajnom Tucano, apsolutno bih preporučio Lexion svima koji su u mogućnosti da ga priušte”, kaže naš sagovonik.

Imali smo i priliku da se u novom kombajnu vozimo sa Stevanom Černakom, koji je sa nama podelio utiske o radu na kombajnu Claas Lexion 5400 tokom žetve suncokreta. Kako Stevan tvrdi, za podešavanje kombajna za žetvu suncokreta dovoljno je svega 10 minuta. Heder od 8,4 metara ovaj kombajn nosi sa lakoćom, pa Stevan uspeva da uhvati po 12 redova suncokreta.

Ovo je već druga godina da naš sagovornik radi na ovom kombajnu, a posebno ističe to da je prezadovoljan komforom kabine, kao i činjenicom da ukoliko radi na parceli u jednom komadu uspeva da obradi i do 30 hektara dnevno.

Pogledajte ceo razgovor klikom na video.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica