Kombajn CLAAS TRION 650: AŽDAJA u rangu LEXION-a 650!

Kombajn CLAAS TRION 650: AŽDAJA u rangu LEXION-a 650!

Stefan Kosta iz Lokvi je već 10-ak dana u žetvi sa novim kombajnom CLAAS TRION 650. Radom i karatkeristikama kombajna je prezadovoljan, a kako sam kaže: ,,Ovo nije kombajn, ovo je AŽDAJA”!

Nakon desetak dana žetve, Stefan je obradio nekih 144 hektara. Za to vreme, kombajn je u radu bio oko 26 sati, a prosečan prinos po hektaru je 7 tona.

Stefan se nedavno odlučio za kupovinu novog kombajna CLAAS TRION 650, a pre njega je radio sa TUCANOM. Na pitanje koja je razlika između ova dva kombajna, Stefan odgovara: ,,Snažniji je motor, jači je i to se vidi, može da gura bez problema, ne muči se a ima heder od 7,70“.

Snaga motora je 354 KS, što je za oko 50 KS više od TUCANA. Opterećenje motora je oko 20%, pa TRION 650 radi sa većim hederom a manjim opterećenjem u odnosu na TUCANA.

Štaviše, Stefan ističe da TRION može sa ovakvim opterećenjem da vozi brže: ,,Sa većim je hederom, manjim opterećenjem, a vozim ga 1,5 do 2 km/h brže“. To znači da TRION 650 otprilike ima veći kapacitet do čak 30%-40%! U tom smislu, naš sagovornik tvrdi da se pre najpre može porediti sa kombajnom LEXION 650.

Nema rastura, nema nikakvih gubitaka, skida sve po redu, pa je prinos i preko 7 tona po hektaru. Potrošnja goriva je 10-12l, što zavisi od različitih faktora.

Stefan Kosta nastavlja žetvu svojim novim kombajnom prezadovoljan radom i učinkom. Nada se da će za nekoliko godina uspeti da priušti još jednog TRIONA 650 i zameni TUCANA koji još uvek koristi u radu.


Vožnju kombajnom CLAAS TRION 650 kao i Stefanove utiske pogledajte u videu iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica