Posle kombajna MEGA i LEXION, Dušan Pena ,,tera” novi TRION 710! OVO su 3 stvari zbog kojih bi ga preporučio SVIMA!

Posle kombajna MEGA i LEXION, Dušan Pena ,,tera” novi TRION 710! OVO su 3 stvari zbog kojih bi ga preporučio SVIMA!

Dušan Pena je u ovogodišnju žetvu krenuo sa svojim novim kombajnom – CLAAS Trion 710. Već posle tri dana u radu sa njim, podelio je sa nama utiske o kombajnu i uporedio ga sa prethodnim modelima sa kojima je radio.

Već 39 godina je Dušan Pena u poljoprivredi, a 35 radi na kombajnima. Pre novog kombajna CLAAS Trion 710, Dušan je imao priliku da radi sa mnogim drugim mašinama istog brenda. Na početku je to bio Mega 360, zatim niz Lexion-a počev od modela 430, 450, 560, pa sve do poslednjeg – 670, kojeg je ,,terao” 4 godine. Ove sezone u žetvu je krenuo sa novim kombajnom Trion 710 i veoma je zadovoljan kako teče žetva. Kako kaže, iako je pšenica poprilično polegla, Trion 710 uspeva bez ikakvih problema da obavlja žetvu baš kako treba, bez rastura.

Heder od 7,7

Inače, kombajn nosi heder od 7,7 metara i Dušan je prezadovoljan kako radi. ,,Sasvim lepo radi, sasvim lepo odrađuje sve operacije koje su zadate”, tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje da li je teško pratiti tako veliki heder, Dušan odgovara: ,,Nije uopšte. Čak imam i lasersko praćenje, on može sam da ide, ja nemam potrebe da upravljam, on sam određuje brzinu kretanja u odnosu na masu koju prima. Automatika se koristi stalno u radu, samo se zbog poleganja nekad mora ići ručno. Inače, kad je pšenica uspravna tu uopšte nema potrebe da čovek komanduje, samo se pritisne dugme i kombajn sam sve odrađuje”.

Ima li razlike između kombajna iz serije Lexion i Trion?

Postavili smo Dušanu pitanje da li je komplikovano rukovati kombajnom Claas Trion 710. Kako kaže naš sagovornik, upravljanje Trionom je štaviše lakše od upravljanja kombajnima Lexion koje je ranije imao. Iako je dosta toga slično, rukovanje kompjuterom je nešto jednostavnije, manje operacija treba da se uradi tokom upravljanja.

,,Što se tiče udobnosti i pouzdanosti tu nema greške. Znamo i sami da su Claas-ovi svi udobni, pouzdani, ne stvaraju umor veliki prilikom rada. Može da se provede u njemu i više sati da se ne osećaju nikakvi bolovi”, zadovoljan je Dušan.

Kvalitet izvršaja bez premca

S obzirom na količinu vlage koja se nalazi u pšenici, zanimalo nas je kako Dušan uspeva da održi kvalitet izvršaja i ima li u tom smislu problema u žetvi. Kako tvrdi naš sagovornik, iako je pšenica polegla nema rastura.


Sistem izvršaja je podešen tako da smanji gubitke a da poveća kvalitet izvršaja. ,,Zrno je čisto bez primesa što je iznenađujuće za ovu godinu pošto je pšenica baš rodila a ima i puno vlage. Ali vidite i sami, maltene može da se odmah pakuje u džak”, tvrdi Dušan.

Da se Dušan uverio u izuzetnost kombajna Claas Trion 710 govori i to da bi ga rado preporučio svakom poljoprivredniku koji se dvoumi u vezi sa kupovinom kombajna. ,,Mašina je sasvim dobra. Dovoljno jaka, dovoljno snažna, brza, komforna, lepo radi – samo reči hvale”, zaključuje Dušan.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica