IPARD – Šta od mehanizacije mogu da očekuju šumadijski poljoprivrednici?

IPARD – Šta od mehanizacije mogu da očekuju šumadijski poljoprivrednici?

Prvi pozivi za pretpristupne fondove IPARD programa najverovatnije će biti raspisani krajem godine, a krajem ovog meseca, dolaskom revizora Evropske unije, srpski poljoprivrednici dobiće zvanično zeleno svetlo za korišćenje evropskih sredstava. U decembru će biti raspisan prvi poziv za fizička lica, preduzetnike, zadruge i privredna društva pored ostalog i za nabavku traktora i mehanizacije. Na osnovu razgovora sa direktorkom PSSS Kragujevac, Suzanom Nešković, prosečno šumadijsko gazdinstvo najviše interesuje upravo nabavka mehanizacije i priključnih mašina.

 

kupovina kombajna - © Pixabay

„Postoji velika zainteresovanost šumadijskih poljoprivrednika za korišćenje sredstava iz ovih fondova. S obzirom na to da tri četvrtine sredstava obezbeđuje Evropska unija, neophodno je dobro poznavanje svih uslova koji se moraju ispuniti pre, u toku i nakon ostvarivanja prava od strane korisnika“, objašnjava Neškovićeva i dodaje da su upravo administrativne procedure najveća nedoumica za šumadijskog poljoprivrednika.

U okviru nacionalnih mera Ministarstva poljoprivrede proizvođači su mogli da konkurišu za nabavku traktora i kupovinu mehanizacije, uglavnom namenjene voćarstvu i povrtarstvu. Za razliku od nacionalnih podsticaja, direktorka PSSS iz Kragujevca kaže da postoje izvesne razlike kad je u pitanju nabavka traktora iz IPARD fondova, kao i mogućnost da se za određene kategorije proizvođača nabavljaju čak i kombajni koji nisu bili predviđeni u 2017. godini domaćim podsticajima.

Nova mehanizacija - © Pixabay

„U odnosu na nacionalne podsticaje, IPARD traktori namenjeni su za sve vidove proizvodnje, odnosno i za ratarstvo i ostale grane agrara. Postoji veći broj vrsta i tipova traktora za određenu proizvodnju koji su i većeg raspona snaga. Treba naglasiti i da je tokom trajanja IPARD programa moguće nabaviti samo jedan traktor, a pre nego što se krene u realizaciju investicija, vrši se kontrola po prijemu zahteva. Treba da se zna da je sredstvo koje se nabavlja novo, nema polovne ili reparirane mehanizacije. Finansiranje je sopstveno, bilo da nosilac gazdinstva ima lična ili kreditna sredstva. Ukoliko se postupa prema instrukcijama iz dobijenog rešenja, povratak sredstava može se očekivati u toku perioda koji ne bi trebalo da bude duži od 6 meseci, pa i kraći”, uveravaju iz PSSS Kragujevac.

Sama investicija podleže kontroli u periodu od 5 godina. Neki od opštih uslova za iskorišćenje ovog fonda koje svaki poljoprivredni proizvođač prilikom aplikacije treba da ispuni odnose se na izmirivanje obaveza po osnovu javnih prihoda, na ranije ostvarene podsticaje, takođe, da se investicija ne počinje pre donošenje rešenja, da je podnosilac državljanin Srbije, a investicija koja treba da se realizuje na imanju koje je u njegovom vlasništvu. Budući korisnik može biti i zakupac zemljišta na najmanje 10 godina.

„Osim toga, podnosilac zahteva mora da ima tri prikupljene ponude za nabavku investicija, za vrednost veću od 20 000 evra, odnosno jednu ponudu za nabavku investicija za vrednost do 20 000 evra koje su važeće na dan podnošenja zahteva“, objašnjava Neškovićeva.

Oranje - © Pixabay


Ona još dodaje, da je vrlo važan uslov da onaj koji podnosi zahtev ili stručno lice koje je zaduženo za sprovođenje procesa proizvodnje poseduje iskustvo, odnosno znanje iz poljoprivredne oblasti. Obrazovanje može biti visoko ili srednje iz oblasti poljoprivrede ili veterine ili čak bilo koje srednje uz izjavu da će lice polagati 50 časova iz odgovarajućeg sektora poljoprivredne proizvodnje ili imati najmanje tri godine iskustva u agraru.

„Naši poljoprivrednici treba da znaju da je cilj da što veći broj korisnika ostvari prava za sredstva iz IPARD programa i da mogu da računaju na maksimalnu pomoć od poljoprivrednih stručnih službi i drugih institucija iz ove oblasti, a savetodavna služba Kragujevac stoji na raspolaganju šumadijskim poljoprivrednim proizvođačima”, naglašava Neškovićeva.

S obzirom da su ovo nova iskustva i za Upravu za agrarana plaćanja, i za poljoprivredne savetodavne službe i same proizvođače, sve neophodne i raspoložive informacije biće dostupne budućim korisnicima IPARD-a. Od objavljivanja poziva postoji rok od tri meseca kada poljoprivredni proizvođači mogu da se jave, pošalju svu potrebnu dokumentaciju i dopune je ukoliko bude potrebno, uz pomoć Uprave i savetodavnih službi u Srbiji, poručuju iz PSSS Kragujevac.


Sagovornica: Suzana Nešković, direktorka PSSS Kragujevac 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica