Novi JOHN DEERE kombajni u soji dokazali svoju MOĆ

Novi JOHN DEERE kombajni u soji dokazali svoju MOĆ

Posetili smo John Deere kombajn kamp i našli se u društvu pravih divova. Nakon odlaska ostali smo dugo opčinjeni njihovom snagom i performansama.

Vladimir Labus iz kompanije Kite nam je objasnio da je u kampu trenutno prikazan samo jedan deo njihovog napora da ukupan kvalitet John Deere kombajna i novih tehnologija koje su ugrađene u u ove mašine približe svojim kupcima.

„Imali smo pet letnjih prezentacija u žitu u kompletnoj Vojvodini: Srem, Južni Banat, Severni Banat, Bačka i ponovo Južni Banat u suncokretu. Sada želimo da pokažemo naše kombajne i u soji”, navodi Vladimir.

Glavna karakteristika kod John Deere kombajna je da stalno razvijaju vršidbene i druge sisteme.

Prema rečima Vladimira, da bi što bolje prezentovali kombajne našim poljoprivrednim proizvođačima, a čiji je kvalitet dobro poznat u razvijenim zemljama, organizuju se letnji i jesenji kampovi. Cilj je pokazati sve performanse, kako bi se potencijalni kupci svojim očima uverili kako je urađeno kopiranje terena, kako je S kombajn uradio vršidbu, kao i kvalitet zrna, odnosno da nema primesa, loma i gubitaka, „i da znaju da, jednoga dana, kada budu trebali da uđu u takvu investiciju mogu da imaju puno poverenje i u kompaniju Kite d.o.o i u kompaniju John Deere i da će obe kompanije dati sve od sebe da svako to zrno, koje su oni teškom mukom proizveli tokom cele godine, bude pokupljeno sa njive, spakovano u bunker, odnosno prikolicu, i isporučeno u maksimalnom kvalitetu daljim kupcima, odnosno skladištarima”, objašnjava Vladimir.

Novi JOHN DEERE kombajni u soji dokazali svoju MOĆ-©Agromedia

Na manifestaciji su predstavljena tri modela i to po učincima koje kombajni mogu da postignu.

Prvi je kombajn V660 koji ima 1,6 metara ulazno grlo, 6 slamotresa, rotor od 80 aršina kako bi mu se povećao učinak za određen procenat.

Kako nam Vladimir priča, kada su iz kompanije John Deere došli do maksimuma koji taj kombajn može da uradi, da bi značajno povećali njegov učinak, na identičan kombajn su dodali još jedan, treći rotor i to je, zapravo, T serija kombajna. Ona će sledeće godine biti aktuelna u prodajnom program kompanije Kite d.o.o.


„Taj rotor je dodat kako bi povećao učinak kombajna za 25% i da bi mogao da radi i u izuzetno teškim uslovima; u situacijama kada imamo da je stabljika soje još uvek zelena, a zrno zrelo; u situacijama kada imamo da je zrno dovoljno suvo i zrelo u suncokretu da može da se radi izvršaj, a stabljika još uvek zelena, itd”, objašnjava Vladimir.

Tu je naravno i S serija kombajna sa najvećim učinkom, gde je jedan tangencijalno postavljen rotor, zarotiran za 90 stepeni, zbog čega se učinak povećao za više 50% u odnosu na V seriju i u odnosu na konkurentne kombajne.

„Sa takvim načinima izvršaja, bez obzira da li je reč o V kombajnu sa bubnjem i 10 letvi ili je u pitanju S kombajn, strogo je vođeno računa o kvalitetu zrna i da se gubici svedu na minimum”, kaže Vladimir.


U kampu je paralelno pokazan rad T i S kombajna u soji sa ciljem da se naši poljoprivredni proizvođači uvere da, bez obzira da li se radi o tangencijalnom ili akselnom sistemu izvršaja, obećani kvalitet neće izostati.

Novi JOHN DEERE kombajni u soji dokazali svoju MOĆ-©Agromedia


Pored toga, kompanija Kite d.o.o svojim korisnicima nudi „Expert Chek” servisnu uslugu, koja može da se obavi kod korisnika ili da se kombajn doveze u njihov servisni centar u Bačkoj Topoli ili Novom Sadu.

Ova usluga podrazumeva stručan pregled kompletne mašine od strane servisera kompanije Kite d.o.o, kao i savete šta je potrebno uraditi pre početka sezone, uz dovoljno vremena za donošenje odluke.

„Ukoliko se odluče da hoće to da rade, po veoma pristupačnim cenama mi im to uradimo, zamenimo i u novu sezonu ulaze sa apsolutno ispravnom mašinom”, navodi Vladimir.

On očekuje da će sledeće godine aktivirati „John Deere link” koji omogućava njihovim serviserima da u svakom trenutku vide da li njihov kombajn, traktor ili neka druga mašina ima izbačen hod, a kako bi ubrzali vreme reakcije i bili prvi na tržištu koji će reagovati pre nego što ih korisnik pozove.

Ali, to nije sve što se korisnicima nudi kao dodatna usluga.

„Ove godine smo instalirali našu John Deere mrežu za navigaciju, tako da i tu uslugu  nudimo klijentima po izuzetno povoljnim cenama; da mogu da dobiju signal za preciznost od 2,5 cm i da maksimalno iskoriste potencijal, i traktora i kombajna“, navodi Vladimir.

Pitali smo naše poljoprivredne proizvođače zašto su se odlučili baš za John Deere kombajn.

Mile Bjelić kaže da nije imao dileme, a odluku je doneo zbog kvaliteta, velikog učinka, malih gubitaka i malog loma zrna prilikom vršidbe. John Deere kombajn je kupio za žetvu pšenice, a do sada su ovršili oko 300 hektara pšenice i oko 200 hektara soje.

„Kombajn se odlučno pokazao i sve što su mi rekli iz John Deere-a – tako je i bilo“, navodi Mile.

Kako sam kaže, sa kombajnom je prosto da se upravlja, sve je podređeno vozaču i samo se sa jednog mesta upravlja celim kombajnom. Potpuno je automatizovan, sam vas navodi na svaki sledeći korak koji treba da uradite.

Mile bi svojim prijateljima preporučio John Deere kombajn bez ikakve dileme, a posebno S seriju, jer nije kao klasičan kombajn, već nešto što se ovde do sada nije videlo.

Sagovornici:
dipl. inž. Vladimir Labus, Kite d.o.o
Mile Bjelić, poljoprivrednik iz Obrovca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica