Evo koje su PREDNOSTI direktne setve!

Evo koje su PREDNOSTI direktne setve!

Kompanija „Almex“ je generalni uvoznik Maschio Gaspardo poljoprivrednih mašina. Ovaj italijanski brend ubraja se u vodeće proizvođače u svetu kada je reč o priključnim poljoprivrednim mašinama!
 

Almex sejalice © Agromedia

 

Maschio Gaspardo proizvodi preko 120 modela najrazličitije mehanizacije, a „Almex“ za domaće tržište uvozi mašine za setvenu, predsetvenu i postsetvenu obradu zemljišta (drljače, freze, međuredne kultivatore, setvospremače, podrivače) kao i sejalice, prskalice i samohodne prskalice.

Gaspardo, sa tradicijom dugom 170 godina, spada u najcenjenije kada je reč o sejalicama. U ponudi je oko 70 modela sejalica, od modela za okopavine za kukuruz, soju, suncokret i šećernu repu do žitnih sejalica, sejalica za povrće i direktnu setvu.

Ovog puta akcenat je na sejalicama za direktnu setvu koje se ističu svojim učinkom, uštedom, ali i efikasnošću. Predstavićemo vam model koji kompanija „Almex“ nudi domaćim poljoprivrednicima a to je GASPARDO DIRETTA.
 

Gaspardo Diretta © Agromedia
 

DIRETTA je mehanička sejalica za direktnu setvu. To je robusna mašina za najteže poslove sa visokim klirensom, koja može da radi i u najtežim uslovima strnog zemljišta, sa žetvenim ostacima. Ona seje na najtvrđim zemljištima, bez prethodne obrade. Može se koristiti i za regeneraciju pašnjaka.

Prednosti ove sejalice i direktne setve ogledaju se u pravovremenoj i bržoj setvi jer se može sejati i tokom kišnih dana, a sam proces setve se završava sa daleko manje operacija, bez prethodnog tarupiranja biljnih ostataka, oranja i pripreme zemljišta za setvu.


 

DIRETTA seje na najtvrđim zemljištima, bez prethodne obrade. Može se koristiti i za regeneraciju pašnjaka.


Praksa je pokazala da se direktnom setvom, u odnosu na konvencionalan način setve, utrošak goriva smanjuje sa 88 na 17 litara po hektaru. Ovim načinom setve poboljšava se kvalitet zemljišta i povećava se kapacitet zadržavanja vlage budući da je smanjeno usitnjavanje zemljišta u više prolaza.

Konstrukcija sejalica je tako koncipirana da korisnik može u zavisnosti od sopstvenih potreba ili potreba setve izabrati model sa prednjim diskovima za prethodno razdrivanje izuzetno tvrdog i sabijenog zemljišta. Model može imati i uređaj za ulaganje veštačkog đubriva prilikom setve, što znatno ubrzava i pojednostavljuje sam proces setve i smanjuje troškove.
 


Baterija ©Agromedia

Prilikom izbora setvene baterije može se odabrati model sa standardnim čeličnim livenim diskom ili model sa gumenim točkom. U zavisnosti od širine radnog zahvata setve, dostupni su modeli u rasponu od 17 do 22 baterije, sa širinom radnog zahvata 3 ili 4 metra. Težina setvene baterije je od 85 do 100 kg, u zavisnosti od podešavanja. Snažnom oprugom podešava se pritisak na tlo što obezbeđuje dobro prodiranje čak i na najtvrđe utabane površine.

 

Disk sejalice je blago iskošen čime se dobija „V“ oblik brazde, što je veoma dobro za polaganje semena i zatvaranje brazde.

Disk je blago iskošen čime se dobija „V“ oblik brazde, što je veoma dobro za polaganje semena i zatvaranje brazde. Konstrukciono rešenje sejalice obezbeđuje brzo podešavanje utroška semena i đubriva povećavajući time radni učinak mašine, kao i njenu efikasnost. Konstrukcija setvenih baterija i adekvatno prilagođen razmak između njih obezbeđuju dovoljno prostora za prolaz žetvenih ostataka, što omogućava visoke brzine setve bez zagušivanja i nagomilavanja žetvenih ostataka.
 

Gaspardo Diretta © Agromedia

„Almex“ je za Gaspardove mašine obučio svoje servisere u Italiji, tako da korisnicima obezbeđuje adekvatnu postprodajnu podršku, što pored servisa podrazumeva i nabavku originalnih rezervnih delova. Tokom aktuelnih sezonskih radova, služba rezervnih delova produžila je radno vreme do 21h. Više informacija na sajtu kompanije „Almex”.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica