Digitalizacija parcela rešava i komšijske probleme!

Digitalizacija parcela rešava i komšijske probleme!

Veliki broj poljoprivrednih mašina koristi GPS navigaciju za navođenje i precizno obavljanje operacija, IT tehnologija na njivama više nije toliko neuobičajna pojava ni kod nas. Kompanija Livona je na 14. Zimskom seminaru farmera predstavila novi navigator sa android operativnim sistemom. 

„To je vrhunski navigator, on pokriva sve moguće funkcije precizne poljoprivrede i kod njega se otključavaju opcije prema potrebi korisnika. Navigacija je samo prvi korak ulaska u preciznu poljoprivredu, pored toga postoje sistemi za varijabilno doziranje inputa, đubriva najčešće, ali i za varijabilnu setvu, za kontrolu sekcija kod mašina kao što su prskalice. Ovaj navigator može biti i sistem za snimanje prinosa kod kombajna, pa tako možete imati tačnu informaciju na svakom delu parcele koliki je prinos bio“, objašnjava Mitar Jovanović.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, smanjuje se utrošak repromaterijala, jer se ne troši tamo gde nema smisla, a povećava prinos tamo gde za to potencijal postoji. Digitalizovanje parcela trajno rešava višegodišnje probleme.

„Mnogo je problema u atarima zato što nisu jasno obeležene granice parcela. Često komšije nesvesno koriste tuđe parcele. Bilo je dosta anegdota, mnogi su pronašli zemlju koju nisu čak ni obrađivali, neki su nam rekli i 16 jutara“, kaže Mitar Jovanović.

Uz ovu tehnologiju, veoma je važna i snažna tehnička podrška. Tim firme Livona dostupan je svojim korisnicima 24 sata dnevno.

„Pametnija“ poljoprivredna proizvodnja i niži troškovi uz moderne tehnologije

„Imali smo i dosta primera da nas korisnici pozovu i u sred noći, naše tehničare, oni se probude i završe posao pa se vrate u krevet, a kupci to uvek cene“, ispričao je kroz smeh Mitar Jovanović, direktor prodaje kompanije Livona.


Boško Oluški, poljoprivrednik iz Novog Kneževca obrađuje 750 hektara, pre tri godine digitalizovao je svoje parcele.

„Suština je da se na celoj površini izjednače fosfor, kalijum i azot, da na svim delovima njive imamo iste prinose. Ova tehnologija je budućnost“, izneo je svoje mišljenje za Agromediju Boško Oluški.

Tehnologija napreduje vrtoglavo brzo. Već postoje i bespilotni traktori, ali nećemo ih gledati na njivama u skorijoj budućnosti jer ih još uvek podržava zakon.


Sagovornici:

Mitar Jovanović, Direktor prodaje u kompaniji Livona


Boško Oluški, poljoprivrednik iz Novog Kneževca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica