CLAAS Lexion 6700: ,,10.000 EUR uštede godišnje NIJE MALO!”

CLAAS Lexion 6700: ,,10.000 EUR uštede godišnje NIJE MALO!”

Čaba Biro iz Jermenovaca već tri godine radi na kombajnu Claas Lexion 6700, a sa nama je podelio utiske o ovoj sjajnoj mašini u šest poljoprivrednih kultura.

Da li se investicija isplatila?

,,Da, mi smo uzeli među prvima seriju 6700 Lexiona. Trenutno imamo oko 1300 radnih sati, nije to puno radnih sati da bih govorio o nekoj izdržljivosti ili kvalitetu. O tome ćemo pričati kad bude imao 5000 sati, ali za sada bez grešaka. Mala potrošnja i kao što vidite sada kosimo zelenu soju, već je kraj septembra pa nam se žuri. Tek smo sad počeli žetvu soje, nikako da sazri, kosimo je ovako zelenu, ove sitnije parcele. Veće parcele ostavljamo kad bude idealno suvo. Ako imate pravi kombajn, može i sada da se krene u žetvu”, tvrdi Čaba.

Koje su glavne prednosti rada na kombajnu?

Naš sagovornik je sa Lexionom prošao kroz mnoge kulture: pšenicu, soju, kukuruz, ječam, uljanu repicu i suncokret. Prvenstveno su ga uzeli za soju, jer su pre toga u soji imali problema sa rotorašima.

,,Sa ovim kombajnom imamo i značajno manju potrošnju, godišnje nam uštedi i 10.000 EUR kad gledam celu godinu. Trenutno kosimo soju sa 10 litara goriva po hektaru, a to nam puno znači jer je cena goriva otišla jako visoko. Nije nam svejedno da li imamo ili nemamo 10.000 EUR veći ili manji izdatak”, tvrdi Čaba.

Osim učinka i štedljivosti, Čaba je posebno istakao i komfor koji je veoma važan a koji se osetio već pri prvom susretu sa kombajnom. Kombajn takođe ima i izdužen krov nad kabinom, što je veoma značajno u zaštiti od sunca tokom toplih leta jer je vozač uvek u hladovini.

Iako je soja zelena, kombajn je savladava bez problema i kreće se brzinom od 7 km/h. Prinos je sasvim dobar, a kombajn radi tiho bez značajnijeg opterećenja motora.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica