Heder od 9 metara i CLAAS Lexion 5.500 TERRA TRAC u žetvi – prodavci su bili U PRAVU!

Heder od 9 metara i CLAAS Lexion 5.500 TERRA TRAC u žetvi – prodavci su bili U PRAVU!

Milko Vrba iz Hajdučice krenuo je ove sezone u žetvu sa novim hederom od čak 9 metara! Posetili smo ga da proverimo kako se u radu pokazala kombinacija ovog hedera sa kombajnom CLAAS LEXION 5.500 Terra Trac.

Na pitanje kako protiče žetva ove sezone, Milko odgovara da je nešto teža nego obično. Stabljike su vlažne, ulaze i zeleni delovi stabljike, pa je kombajnu teže da obrađuje parcele. Iako je opterećenje motora na trećini, žetva ide teže i sporije. Međutim, uz heder od čak 9 metara žetva je ipak efikasnija, a vršenje kvalitetnije.

Kako sam kaže, Milko se prvobitno nije odlučio za ovaj heder. Želeo je heder od 7,7 metara, ali su ga prodavci ubedili da je bolje da uzme veći. Milko tvrdi da su poljoprivrednici najčešće skeptični prema prodavcima, ali su ovog puta ljudi iz ALMEKSA bili u pravu! Procenili su da Milkov kombajn LEXION 5.500 Terra Trac sa 410 KS bez problema može da nosi ovako veliki heder i nisu pogrešili.

U to smo imali priliku i da se uverimo na licu mesta, vozeći se sa Milkom za vreme rada. Opterećenje motora je 24%, rastur je u granicama normale, a prinos je oko 5 do 5,5 tona, što je neki prosek. Zbog zelenih stabljika Milko vozi tek nešto preko 2 km/h, ali tvrdi da je pri sporijoj vožnji i vršenje kvalitetnije.

Pogledajte ceo razgovor i vožnju sa Milkom Vrbom u videu iznad.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica