Brojne špekulacije u okviru konkursa „Prosperirati“

Brojne špekulacije u okviru konkursa „Prosperirati“

Peti krug konkursa fondacije „PROPSPERITATI“ stvorio je veliko interesovanje potencijalnih aplikanata, ali u isto vreme prostor za posrednike – špekulante, koji obećavaju dodatnih 30 bodova ukoliko se nabavka vrši preko njih – navedeno je u saopštenju Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Ilustracija: kupovina novog traktora - © Pixabay

Kako bi konkurisali za fond „Prosperirati“, veoma je važno da kupljena mehanizacija poreklom bude iz Srbije ili Mađarske. Tako da predračun izdat u jednoj od dve navedene države nije validan ukoliko željena roba dolazi iz drugih država.

Neki pak traže da dobavljač bude diler iz Mađarske, a česta je i situacija da im najviše odgovara diler iz Srbije koji se nalazi na spisku Mađarske trgovačke kuće. Sve to, naravno, kako bi se dobio što veći broj bodova pri konkurisanju, a time i osigurao pozitivan ishod“  navodi se u saopštenju.

Nedostatak preciznog razjašnjenja otvorio je vrata špekulantima koji, na razne načine dovode potencijalne korisnike pomenutog fonda u zabludu iz svoje lične koristi, narušavajući pravila lojalne konkurencije i fer tržišne utakmice. Kako bi stvar bila jasnija, mnoge firme iz branše trgovine poljoprivrednom mehanizacijom nude mašine koje su proizvedene izvan Srbije i Mađarske, a klijentima obećavanju maksimalan broj bodova, iako to ne mogu ostvare.

Mišljenja smo da je ova situacija u direktnoj suprotnosti sa interesima članica Poslovnog udruženja izvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i da bismo u svakom slučaju trebali pojasniti trenutnu situaciju. Pogotovo iz razloga što nam se bliži Poljoprivredni sajam, gde se očekuje veliki broj interesenata za fondaciju Prosperitati“, navedeno je u saoštenju.

U cilju rešenja problema, iz ovog udruženja razgovarali su sa Juhasz Balintom, upravitelju fondacije „Prosperirati“.

Upravitelj fondacije je iz više izvora dobio informacije o pokušaju zloupotrebe uslova konkursa i dovođenja u zabludu potencijalnih aplikanata. Pravna služba fondacije prati kako društvene mreže, tako i štampane medije i šalje opomene svima koji u svojim oglasima obećavaju dodatnih 30 bodova. Ukoliko se ovaj prekršaj bude ponavljao, takva firma rizikuje da snosi pravne posledice“, rečeno je u saoštenju.


Ukoliko je predmet konkursa (roba), potiče iz treće zemlje (ne iz Mađarske ili Srbije), a roba ima ekskluzivnog distributera u Srbiji, a taj distributer se ne nalazi na spisku povlašćenih dobavljača robe, distributer ekskluzivne robe će imati isti status kao i povlašćeni dobavljači.

Podsećanja radi, povlašćeni dobavljači su oni koji su evidentirani kod Mađarske trgovačke kuće kao proizvođači ili dileri mašina koje se proizvode u Mađarskoj ili Srbiji.

Konačnu reč u postupku bodovanja daju nezavisni spoljni stručnjaci i Upravni odbor fondacije Prosperitati, a da svako obećanje aplikantima od strane posrednika zaista predstavlja dovođenje istih u zabludu. Rok za predaju aplikacija u ovom krugu je 15. Jun 2018, tako da treba blagovremeno pripremiti zahtevanu dokumentaciju“, navodi u saopštenju generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Đorđe Mišković.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica