Med od kadulje: Za teglicu kupci plaćaju i po 15 evra

Med od kadulje: Za teglicu kupci plaćaju i po 15 evra

U stenovitom predelu iznad hrvatskog primorja zatekli smo našeg sagovornika u pripremi meda za vrcanje. U pitanju je med od kadulje. Kupci dolaze iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske…

Pčelarstvom se bavi skoro deceniju, od 2013. godine. Tradiciju pčelarstva je započeo njegov pradeda, a danas supruga i on, osim u Krku, imaju košnice i na drugim mestima u Hrvatskoj. Ipak, na pitanje da li može da se živi samo od ovog posla odgovor je – “Ne, ovo je hobi.”

Za pčele kaže da su “Božije čudo” jer čak i u skromnoj vegetaciji ovog područja stvaraju lekoviti med. Tako je med od kadulje blagotvorno deluje na zdravlje, a posebno je dobar za disajne organe i astmatičare.

Ukratko nam je objasnio proces pripreme meda za tegle: “Med sada ide na vrcanje i potrebno je da stoji desetak dana, dok se ne digne pena. Onda pokupim penu i spremamo za prodaju.”.

Cena jedne tako pripremljene tegle iznosi oko 15 evra. Nešto je viša od drugih vrsta meda, ali opravdano: “Pčelama je teže da prave med od kadulje. Cvet je specifičan i pčela se mora namučiti dok ga ne otvori. Potrebno je duplo više pčela za kaduljinu pašu nego, na primer, za bagremovu.”

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica