Svet poljoprivrede Prodavnica

Saveti iz permakulture: Kako da na prirodan način dobijete idealno zemljište

Ako želimo da gajimo biljke na najbolji, prirodan, način moramo da shvatimo kakva je veza postoji među mikroorganizmima u zemljištu i kako im to pomaže. Predrag Paunović nam otkriva kako da našim biljkama, na prirodan način, obezbedimo najbolje moguće zemljište.

U prethodnoj epizodi, Predrag nam je objasnio šta je to koncept permakulture i zašto je važno pratimo ova pravila. Odnosno koliko su bakterije i gljivice u zemljištu važne za građenje strukture zemljišta. Sada nam skreće pažnju na mikroskopske insekte kojima se one hrane, razgrađuju ih i tako omogućavaju biljci da uzme hranljive materije koje su joj potrebne.

Kako bismo im to obezbedili, prvo moramo da znamo šta nedostaje našem zemljištu. Zatim u odnosu na to pravimo određenu vrstu dodatka zemljištu – kompost ili glistenjak. Tako da on ima sve potrebne mikroorganizme, i da od njega kasnije možemo praviti tečne dodatke zemljištu. Kao što su kompostni ekstrakt i kompostni čaj, koji dodatno pospešuju razvoj tih organizama, i ujedno razvoj biljke.

Kada pravimo kompost, važno je da on sadrži materijale koji odgovaraju mikroorganizmu čiji broj u zemljištu želimo da povećamo. Prisustvo gljivica ili bakterija možemo da povećamo i malčiranjem zemljišta onim materijalom koji će one razgraditi.

Dakle, važno je da uvek razmišljamo o tome šta stavljamo oko svojih biljaka i koje mikroorganizme na taj način hranimo. Takođe, pre nego što posadimo biljke moramo proveriti kakvo zemljište im je potrebno – sa više gljivica ili više bakterija.

„Kada pratimo te primene, vremenom ćemo dovesti zemljište koje je najpovoljnije za biljke tj. mikrobiologiju ćemo dovesti u onaj odnos koji je potreban našim biljkama i koji neće odgovarati korovu. Na taj način biljka postaje samoodrživa i naš rad se svodi samo sađenje i branje.“ – zaključuje Paunović.

Komentari