Soja i kukuruz POSKUPELI – Sa druge strane POTRAŽNJA mala!

Soja i kukuruz POSKUPELI – Sa druge strane POTRAŽNJA mala!

Rast cene kukuruza i soje obeležio je nedelju za nama. Veća aktivnost na domaćem tržištu zabeležena je od sredine nedelje. Ukupno je prometovano 8.379 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 328.305.150,00 dinara.

Cene kukuruza

Ove nedelje nastavljeno je pojačano interesovanje za kupovinom kukuruza. Kao i tokom prethodnog perioda, najviše se trgovalo ovom žitaricom, sa ukupnom količinom od 6.536 tona. Strukturu kupaca činili su krajnji potrošači i izvoznici. Berzanski ugovori, na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom rasponu od 32 do 33,50 din/kg bez PDV-a. Na paritetu CPT, ovom žitaricom trgovalo se po ceni od 33,70 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 32,88 din/kg bez PDV-a, te u odnosu na prethodnu nedelju, ova žitarica beleži rast od 3,59%.

Cene pšenice

Vest o ukidanju izvoznih kvota uticala je na povećanje aktivnosti na tržištu pšenice. I dalje su učesnici skoncentrisani na otkup pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve, a do sada je ponuđeno 108.000 tona. Na berzanskom tržištu, kako je nedelja odmicala, tražnja je rasla. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,50 do 37,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Statistički, pšenica beleži pad cene. Ponder za ovu nedelju iznosi 35,25 din/kg bez PDV-a, što je pad od 2,08%.

Cene soje

Najveći rast cene zabeležen je kod soje. Od početka nedelje, ponude ove uljarice bile su na mnogo višem nivou. Najviša ponuđena cena bila je 80,00 din/kg bez PDV-a, za soju uz obračun kvaliteta. Iako je ponuda povećana, interesovanje za kupovinom, sa druge strane, dosta je malo. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 75,00 do 78,00 din/kg bez PDVa, uz obračun kvaliteta, a kupci su bili domaći prerađivači. Ponder cena iznosi 76,50 din/kg bez PDV-a, što je rast od 7,75%. U odnosu na prethodnu nedelju, kada je cena ječma beležila negativno kretanje, ove nedelje ova žitarica beleži pozitivan cenovni trend.

Cene stočnog ječma

Stočni ječam, SRPS kvaliteta, trgovan je od 32,00 do 32,50 din/kg bez PDV-a, dok je ječam sa HL 50kg trgovan po ceni od 31,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 32,25 din/kg bez PDV-a, što je rast od 4,26%.

Cene uljane repice

Uljana repica, sa odloženim plaćanjem, trgovala se po ceni od 630,00 €/t, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi 73,96 din/kg bez PDV-a. Mineralno đubrivo NPK 10:26:26, pakovanje 600/1 prometovano je po ceni od 108,59 din/kg bez PDV-a, odnosno 925,00 €/t.

Cene uljarica i žitarica u svetu

Prolećni usevi kao što su kukuruz i soja, ostaju vrlo osetljivi na suvo i toplo vreme u mnogim proizvodnim područjima. Ovakva situacija podržava cene. Međutim, krajem nedelje, cena kukuruza beleži pad, usled poboljšanja vremenskih uslova. Očekuju se kiša i pad temperature. Cene pšenice u Čikagu su na sličnom nivou sa kraja februara, odnosno pre početka konflikta između Rusije i Ukrajine. Egipatske kupovine izvan Evrope i Crnog mora, podržavaju cene američke pšenice.

Vremenski uslovi su ključni element koji treba pratiti, naročito za soju i kukuruz. Prema podacima USDA, 61% soje ocenjeno je dobro do odlično. Krajem nedelje, cena soje je beležila pad u Čikagu dostigavši najniži nivo u poslednjih šest meseci. Sadašnji uslovi omogućuju ubrzanje žetve u Evropi. U Francuskoj poslednji podaci FranceAgriMer-a pokazuju da je početkom prošle nedelje žetva dostigla 50%. Nema dileme da je od onda dostignut značajan napredak. U Francuskoj tople vremenske prilike izazivaju zabrinutost za useve, uključujući kukuruz. Cene kukuruza su rasle i za stari i za novi rod. Učesnici su i dalje oprezni oko izvoznih aktivnosti iz Ukrajine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica