Pšenica POSKUPELA – Soju na berzi niko ne kupuje

Pšenica POSKUPELA – Soju na berzi niko ne kupuje

Prve nedelje oktobra, nastavljen je trend manje aktivnosti na berzanskom tržištu. Na tržištu pšenice beleži se uzlazni cenovni trend, dok je cena kukuruza zabeležila stabilnost. Ukupan promet je dostigao 1.962 tone, dok je finansijska vrednost dostigla 94.235.630 dinara.

 

U odnosu na prethodnu nedelju, ukupan promet je manji za 22,4%. Zabeležena je slaba ponuda veštački suvog kukuruza, sa analizom na aflatoksin. Ponude su tokom cele nedelje bile na višim cenama u odnosu na tražnju. Kupci su najviše interesovanja izrazili za kukuruzom sa vlagom do 14,5% i produženim lagerom. Ugovori za kukuruz starog roda zaključeni su na istom cenovnom nivou kao prethodne nedelje, od 34,30 din/kg bez PDVa, dok se novi rod kukuruza trgovao od 34,30 do 34,50 din/kg bez PDV-a. Ukoliko uporedimo sa prethodnom godinom u ovom periodu, cena kukuruza je viša za oko 35%. Bolji vremenski uslovi dozvoliće intenzivniju žetvu, te se u narednom periodu očekuje veća ponuda kukuruza rod 2022. godine.

Pšenicom se najviše trgovalo u protekloj nedelji. Početkom nedelje, veće interesovanje bilo je za pšenicom sa povišenim proteinom. Krajem nedelje beleži se veća tražnja u odnosu na ponudu i na višim cenovnim nivoima. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ugovori za pšenicu zaključeni su od 38,30 do 42,00 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 39,03 din/kg bez PDV-a (42,94 din/kg sa PDV-om), što je rast od 0,55%.
Drugu nedelju za redom na tržištu soje smanjeno je interesovanje i na strani ponude i na strani tražnje. Ponude su od početka nedelje bile na višem cenovnom nivou u odnosu na cenovni nivo kupaca. Cenovne razlike dovele su do odsustva realizovanih ugovora. Kao i kod kukuruza, vremenski uslovi uticaće na dalji nastavak žetve ove uljarice.

Stočni ječam rod 2022. godine, sa HL 55-58kg, prometovan je po 33,30 do 33,50 din/kg bez PDV-a. U pogledu đubriva, MAP 12:52 trgovao se po 136,11 din/kg bez PDV-a. NPK, 16:16:16, franko isporučen kupcu prometovan je od 95,32 do 95,91 din/kg bez PDV-a.

Cene na stranim tržištima početkom nedelje nastavile su rast usled napete geopolitičke situacije i upitnog izvoza iz ukrajinskih luka. Američka proizvodnja pšenice je snižena na 44,91 milion tona u odnosu na prethodnu procenu. Prema berzi u Argentini, samo 5,8% kukuruza je posejano u ovoj zemlji, u odnosu na 11% prošle godine u isto vreme.

Prema USDA izveštaju, skinuto je 20% kukuruza z SAD. Žetva soje dostigla je 22%. Setva ozime pšenice dostigla je 40%. Značajan nedostatak vode u SAD-u sugeriše da će nicanje useva biti teško. Rejting useva soje i kukuruza je ostao nepromenjen ove nedelje. Tokom nedelje cene pšenice su slabile uprkos kašnjenju jesenje setve.

Prema Evropskoj komisiji, prognozira se proizvodnja kukuruza od samo 55,5 miliona tona. Proizvodnja pšenice procenjuje se na 127 miliona tona, dok kod uljane repice je procenjeno na 19,3 miliona tona. Analitičari Agritela predviđaju proizvodnju kukuruza u Francuskoj na jedva 10 miliona tona.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica