PRVI UGOVOR za kukuruz NOVOG roda – Soja još POSKUPLJUJE

PRVI UGOVOR za kukuruz NOVOG roda – Soja još POSKUPLJUJE

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet iznosio je 3.095 tona robe ,čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200 dinara.

Cena kukuruza

Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 59,6%, dok je finansijski promet manji za 54,0%. Dok je prethodne nedelje kukuruz bilo najtraženija berzanska roba, ove nedelje domaće tržište je mnogo mirnije. Berzanski ugovor uz klauzulu „odloženo plaćanje“ je zaključen po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om). Zabeležen je i prvi kupoprodajni ugovor za kukuruz rod 2022. po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a (37,40 din/kg sa PDV-om) sa primesama od 2%.

Cena pšenice

Pšenica se zabeležila cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju. Tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika . Usled suzdržanosti prodavaca izostale su i ponude većih količina. Strukturu kupaca činili su trgovci i domaći prerađivači. Pšenicom se trgovalo od 35,70 do 36,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 35,87 din/kg bez PDV-a (39,45 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući period cena je niža za 0,95%.

Cena suncokreta

Žetva suncokreta rod 2022. godine je u toku. Primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice po ceni od 555€/t do 560€/t, dok su ponuđene manje količine po ceni od 580€/t cpt uljara.

Cena soje

Povećano interesovanje kupaca za sojinim zrnom na početku nedelje pomeralo je cenu u pozitivnom smeru, međutim tokom nedelje dolazi do povlačenja kupaca i pada cene. Sojom se trgovalo u rasponu cena od 82,00 do 83,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 82,42 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 1,03%. MAP 12:52 ruski, pakovanje 600/1, prometovan je po ceni od 140,68 din/kg bez PDV-a.

Cene na berzi u Čikagu i Parizu

Prema USDA, stanje useva kukuruza se pogoršalo, te je 55% ocenjeno dobro do odlično. Površine pod sojom u SAD su ocenjene 57% dobro do odlično. Cene kukuruza i soje rasle su tokom nedelje, jer je potvrđen manji potencijal prinosa. Žetva ozime pšenice je skoro završena u SAD, sa skinutih 95% površina.

Na Evronekstu pšenica se početkom nedelje vratila na najniže nivoe od marta, što je podstaklo veću aktivnost kupaca. U Francuskoj se stanje useva kukuruza ponovo pogoršalo i sad se smatra da je 50% dobro do odlično, prema proceni FranceAgriMer-a.

U nastavku nedelje, cene i žitarica i uljarica beležile su rast. Slabiji kurs evra pogodan je za evropski izvoz. Ukrajinski ministar poljoprivrede potvrdio je da su izvozne aktivnosti preko 50% manje u odnosu na prošlu godinu. Svako isplovljavanje broda ili najava se prate sa velikom pažnjom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica