Pad otkupne cene tovnih bikova | Cene stoke

Pad otkupne cene tovnih bikova | Cene stoke

Obim otkupa ove nedelje bio je slab. Zabeležen je rast otkupne cene tovnih bikova, a pad cene tovne junadi.

Cene tovnih bikova, teladi, tovne junadi i krava

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma evidentiran je u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je dostignut iznos od čak 350 din/kg. Klaničari sa područja Južno-bačkog regiona po višim su cenama otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma.

Otkupne cene tovnih bikova SM i HF rase preko 500 kilograma bile su viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Beograda, pošto je kod SM rase dominirao iznos od 310 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 295 din/kg. Obim otkupa bio je slab. U kanicama na području braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene u kategoriji krava za mart tokom poslednje nedelje marta, pošto je iznos bio od 140 din/kg.

Pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 280 din/kg. Na ostalim otkupnim i prodajnim mestima nije bilo promena u odnosu na prethodni period.

Cene tovnih svinja i prasadi

Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma bile su niže u odnosu na prethodni period u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su protekle sedmice dobijali 290 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je tokom poslednje sedmice marta u klanicama na području Beograda. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

U klanicama jablaničkog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma, jer je iznos bio od 280 din/kg. Za razliku od klanica na pijaci žive stoke u Leskovcu bila su skuplja prasad u odnosu na prethodni period, pa je dominirao iznos od 290 din/kg. Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 290 din/kg.

Cene jagnjadi, jaradi, ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Požarevcu protekle je nedelje došlo do rasta  jagnjadi na 360 din/kg. Pored jagnjadi mogla su se pazariti šilježad po ceni od 240 din/kg i ovce koje su se najčešće mogle pazariti za 140 din/kg. Jagnjad su takođe bila skuplja u odnosu na prethodnu sedmicu i na stočnoj pijaci u Novom Sadu, jer je  iznos bio od 350 din/kg.

Rast cene jaradi zabeležio je reporter iz Leskovca na pijeci žive stoke u ovom gradu, pošto je iznos bio od 250 din/ kg. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta registrovan je rast otkupne cene jagnjadi u poređenju sa prethodnim periodom. Dominirao je iznos od 350 din/kg, a obim otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou. Otkupna cena jagnjadi u klanicana na području nišavskog regiona dostigla je iznos od čak 400 din/kg što ukazuje na rast u odnosu na prethdni period

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica