Ovogodišnja setva kukuruza ZNATNO SKUPLJA – Cene SOJE dostigle godišnji maksimum

Ovogodišnja setva kukuruza ZNATNO SKUPLJA – Cene SOJE dostigle godišnji maksimum

Tokom ove nedelje, zabeležen je uzlazni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Cena sojinog zrna je dostigla novi cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini, a zaključen je i prvi terminski ugovor za ovu uljaricu. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 3.885 tona (+135,46%), čija je finansijska vrednost iznosila 163.336.910,00 dinara (+115,22%).

 

Početak prolećne setve u Srbiji je u toku. S obzirom, da prethodne godine hladni aprilski dani nisu išli na ruku poljoprivrednim proizvođačima, što je sprečilo pravovremeno obavljanje setve, možemo reći da je prolećna setva 2022. godine počela u optimalnom vremenskom roku.  Ono što dodatno zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jeste, površinska vlaga zemljišta koja je znatno niža nego godinu dana ranije. Setva primarnih poljoprivrednih proizvoda po hektaru će ovog proleća biti skuplja, naročito kod kukuruza, usled visokih cena repromaterijala. S druge strane, setvu obeležava i visoka cena žitarica i uljarica na domaćem tržištu.

Soja

Soja beleži pozitivan cenovni trend u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 83,00 do 83,50 din/kg bez PDV-a. Usled suzdržanosti prodavaca, zabeležena je slaba ponuda. Za razliku od prethodnog perioda, gde su strukturu kupaca činili domaći prerađivači i trgovci, ove nedelje, zainteresovanost za kupovinom ove uljarice su pokazali i izvoznici.

Ponderisana cena iznosi 83,08 din/kg bez PDV-a, što predstavlja novi cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 0,91%. Ovakav cenovni nivo je zabeležen i prethodne godine u aprilu, kada je ova uljarica imala snažan rast cena koji je bio praćen čak i na dnevnom nivou.

Statistički, od početka do sredine aprila prošle godine, zabeležila je rast cene od 17,06%, dok za isti period ove godine rast iznosi 1,83%. Bez obzira što je soja u prethodnom periodu beležila cenovne oscilacije, ostaje nam da pratimo da li će cenovni trend roda 2021. dostići istorijski maksimum cene roda 2020. godine od 85,50 din/kg bez PDV-a, koji je registrovan na robno-berzanskom tržištu.

Prva terminska ponuda soje roda 2022. godine u količini od 150 tona, sa isporukom robe od 15. septembra do 05. oktobra, realizovana je na cenovnom nivou od 640,00 €/t (75,36 din/kg bez PDV-a). S obzirom da je cena iznad očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Kukuruz

Na tržištu kukuruza bez bitnijih promena u odnosu na prethodni period. Tražnja za ovom žitaricom je i dalje mala. Razlog ovakve okolnosti je privremena zabrana izvoza koja je još na snazi od 10. marta. Na strani kupaca su domaći prerađivači i trgovci, dok izvoznici nisu zainteresovani za nove kupoprodajne ugovore.

Kukuruzom za promptnu isporuku, trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 33,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu i blagi rast od 0,79%. Ugovori za ovu žitaricu sa povišenim procentnom vlage, realizovani su u cenovnom opsegu od 31,80 din/kg do 32,00 din/kg bez PDV-a.


Pšenica

Kod pšenice, do srede je zabeležena pasivnost na strani kupaca. Bila je primetna veća ponuda u odnosu na tražnju. Sredinom nedelje, tržište je bilo aktivnije, a berzanski ugovori u zavisnosti od parametara kvaliteta, zaključeni su na cenovnom nivou od 35,50 do 36,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 35,93 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova žitarica je poskupela za 2,41%. Iako je statistički najveći cenovni rast zabeležen kod ove žitarice, možemo konstatovati da većeg interesovanja za kupovinom i dalje nema usled zabrane izvoza pšenice i brašna.

Suncokretova sačma sa 33% proteina, prometovana je po ceni od 43,50 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na pad cene. Ugovor za stočno brašno, pakovanje 30/1, realizovan je po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a.

U zavisnosti od vremenskih prilika, žetva novog roda uljane repice se očekuje da počne za dva meseca. Terminska tražnja ove uljarice, kretala se u cenovnom rasponu od 800,00 do 810,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja. Međutim, ponuda i dalje izostaje. Na ino-tržištu, uljana repica nastavlja da beleži uzlazni trend zbog najtešnjeg bilansa pre sledećeg roda, a naročito što Kanada neće biti u mogućnosti da snabdeva tržište pre septembra 2022. godine. Ovakav trend je podržan i usled snažnih cena ulja.


Kretanje cena u Čikagu

Nastavlja se rast na tržištima usled dešavanja u Ukrajini, ali i zbog nezadovoljavajućih vremenskih prilika za ozimu pšenicu u SAD. Globalni bilansi su nategnuti i kraj sezone će biti problematičan za mnoge uvozne zemlje, gde su zalihe na najnižem nivou. Setva kukuruza u SAD-u je dostigla samo 2%, što je isti nivo kao i prethodne nedelje, dok su učesnici na tržištu očekivali 4%. Cene kukuruza su imale koristi od američke odluke da produži upotrebu E15 i tokom leta, te su sada na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

U SAD-u je rejting useva blago povišen za ozimu pšenicu na 32% dobro do odlično, u poređenju sa 30% prethodne nedelje. Ipak je to i dalje na niskom nivou i rizik od nedostatka vode podržava cene. Setva jare pšenice je dostigla 6%, u poređenju sa prosekom na isti datum od 5%. Izvoz soje iz SAD je ove nedelje dostigao 766.232 tone, što je u okvirima očekivanja. Kina je kupila 132.000 tona soje od SAD krajem nedelje. Na tržištu soje, ove nedelje bili su aktivni i fondovi.


Kretanje cena u Parizu

FranceAgriMer je procenio rejting useva pšenice u Francuskoj na 92% „dobro do odlično“, što je u odnosu na prethodnu nedelju nepromenjeno. Setva kukuruza se procenjuje da je do 4. aprila dostigla 4%. U svom mesečnom izveštaju, FranceAgriMer je ostavio svoju procenu prelaznih zaliha pšenice u Francuskoj gotovo nepromenjenu, na 2.996.000 tona, kao rezultat smanjivanja izvoza van EU i povećanja uvoza unutar EU. Kod kukuruza, prelazne zalihe su 2.015.000 tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 1.969.000 tona i sa prošlogodišnjih 1.768.000 tona.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica