Otkupna cena suncokreta još se vaga, šta je sa cenom soje?

Otkupna cena suncokreta još se vaga, šta je sa cenom soje?

Ratari su počeli da žanju kukuruz i soju, suncokret je već na polovini njiva skinut, a u Banatu je taj posao uveliko i završen.

suncokret

I kao i uvek, sve interesuje koliko će koštati novi rod, pogotovo što godina nije bila naklonjena poljoprivredi. Suša i visoke dnevne temerature umanjiće prinose koji će, kako se očekuje, biti ispod višegodišnjeg proseka.

Cena ovogodišnjeg suncokreta bila je povod za nedavni višednevni protest poljoprivrednika, koji se završio dogovorom s uljarama i Ministarstvom poljoprivrede da novo suncokretovo zrno košta 73 dinara po kilogramu. Кilogram suncokreta lane je bio 59,7 dinara bez PDV-a, odnosno 65,6 dinara s PDV-om.

Međutim, mada su Banaćani skinuli rod suncokreta, na Produktnoj berzi Novi Sad nije se još trgovalo ovom uljaricom. Razlog je, verovatno, cena – 580 evra po toni, što kupcima ne odgovara.

– Tokom avgusta primetna je bila povećana tražnja suncokretovog zrna novog roda, po ceni od 535 do 560 evra po toni, ali nije bilo prodavaca. Tek krajem avgusta bila je ponuđena manja količina na paritetu CPT (franko isporučeno kupcu) od 580 evra po toni, ali do zaključenja ugovora nije došlo – izjavila je za „Dnevnik” Anja Jakšić sa Produktne berze Novi Sad.

Ratari naglašavaju da suncokret nema cenu jer ga predaju otkupljivačima po akontnoj od 60 do 62 dinara. Zemljoradnik Đorđe Milotin iz Torka kod Žitišta završio je žetvu suncokreta pre tri semice, ali još ne zna koliko će dobiti za ovu uljaricu.

– Znam da je akontna cena 60 dinara i ništa više, mada sam išao da se raspitam – kazao je Milotin, koji je ove godine imao, u proseku, 1,6 tona po jutru suncokreta.

Što se tiče kukuruza, još je rano za trgovanje novim zrnom u većem obimu jer je žetva tek počela. Mada se, ipak, uočava razlika u ceni novog i starog roda. Кukuruz od prošle godine na Produktnoj berzi Novi Sad ove sedmice je koštao od 37,1 do 37,7 dinara s PDV-om.


– Кrajem avgusta zabeleženo je prvo trgovanje rodom iz 2022. godine, kada je kukuruz vredeo 37,4 dinara za kilogram, ali su već u prvim danima septembra kupci novi rod plaćali od 35,2 do 35,7 dinara, a ponuda žitarice je imala isti cenovni nivo od 37,4 dinara – istakla je Anja Jakšić i navela da se početkom septembra 2021. godine kukuruzom trgovalo po ceni od 28,8 dinara. – To je rast od 30,5 odsto, ukoliko se uporedi trenutna cena kukuruza s koštanjem kukuruza u septembru 2021. godine.

S druge strane, kilogram soje je za malo prešao 90 dinara, ali to nije najviša cena jer je soja u aprilu bila najskuplja – kilogram je bio 92,4 dinara.

– S novim rodom soje još se ne trguje. Rod od prošle godine imao je ove sedmice dve cene. Soja s obračunatim kvalitetom koštala je 89,65 dinara, a soja bez obračunatog kvaliteta bila je 90,2 dinara – rekla je Anja Jakšić.


Sojom se prošle godine u ovom periodu trgovalo po ceni od 77 dinara, podsetila je Anja Jakšić i kazala da je to trenutno viša cena za 16,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Izvor: Dnevnik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica