Kako je krenula BERBA MALINE 2023? Pitali smo Dragana iz Šarenika!

Kako je krenula BERBA MALINE 2023? Pitali smo Dragana iz Šarenika!

Dragan Milanović iz Šarenika bio je naš sagovornik za temu ovogodišnje situacije na polju malinarstva. Krenula je berba maline i prvo pitanje je bilo kakav je kvalitet i koliki je rod i ono što posle sledi je naravno i kakva je cena.

Krenulo je, ne još baš sasvim… malo je bila godina hladna, kiše, pa je berba i kasnila, ali polako i kreće i za sada obećava, zadovoljavajuće je.

A što se tiče cene, tu će biti izgleda malo potanko ove godine.

 

Poskupela su đubriva, hemija, rod će biti znatno slabiji, a cena, otprilike, preživeće se uglavnom.

 

Barata se sa nekom cenom od oko 180 dinara koliko sam ja trenutno čuo, da li je to tačno? Ili imate možda druge informacije?

fono intervju dragan milenović šarenik jul 2023 maline

Malo je veći raspon, cena se kreće negde tipa 180 od nekih 240 trenutno kako stoje stvari, sve zavisi od hladnjače do hladnjače, kako je ko istakao cenu.


Sad moram da vas pitam kako se Vi kao proizvođač, šta uklapate u trenutnu situaciju, hoće li će biti neke pristojne zarade ili od zarade ove godine i nema velike vajde?

 

Slušajte, zarade će biti, neće se raditi na štetu, ali će ona biti baš, baš slaba ili mizerna.

 


Kako vi razmišljate, koja je to neka minimalna cena trebalo da bude, da bi se to ostvario neki kakav takav prihod?

 

Sve zavisi, a i to je već malo diskutabilna tema. Mi kao proizvođači ne možemo baš da mnogo utičemo na to.


Izgleda da su seizdešavali razni poremećaja i na svetskom tržištu u vezi maline, pa sad ne može se tražiti neka cena kad ni izvoznici ne mogu da je dobiju. To je jedan začarani krug gde su su svi u problemu, ne samo proizvođači nego i hladnjačari i izvoznici.

 

Ima li rešenja nekako, kako vi vidite izlaz iz te situacije?

fono intervju dragan milenović šarenik jul 2023 (3) maline

Ja sam uvek bio, što bi se reklo, optimista.

Ali, međutim, po ovom pitanju već sam postao i ja da budem pesimista, dok se po meni ne sredi situacija na svetskom nivou. Mada, ne verujem da će to promene baš doći… a kada znamo da je 90% išlo vani to se onda preliva i kod nas.

A kakva je situacija sa radnom snagom? Ima li berača i na koju cenu su oni pristali, koliko deo kolača mora da se odvoji i za učesnike da kažem u čitavom procesu?

 

To su maltene glavni akteri događaja, berači. Šta znam, cena se kreće i od toga kako se ko pogodi, neko po plaća po kilogramu, a ja radim na bazi dnevnica i to ide oko 4000, uz stan i hranu. Znači nekih tipa oko 85-86 dinara po kilogramu, ugrubo izađe.

 

Znači dobar deo ili dobar procenat od ukupnih prihoda, odlazi pre svega beračima, a oni što kažu, rade dosta težak posao.

Može se komotno reći oko tridesetak posto ide beračima.

 

I sad kako će se to dalje odraziti na celokupan posao? Da li razgovarate sa svojim komšijama, prijateljima koji se bave proizvodnjom, hoće li ljudi da nastavljaju taj posao ili možda neko razmišlja i da krči zasade?

 

Za sada ovde, barem u mom okruženju, još uvek nema  razmišljanja u tom pravcu.

 

Znači nije još toliko strašno, nije dogorelo do noktiju što kažu.

 

Sve zavisi, ko radi samo to, malinu, taj je naravno u većem problemu, a opet ko ima drugih malo rratarstvo, stočarstvo, da dopuni što kažu malo da prelije iz jednog u drugo.

I tako je do sada ovde, bar u našoj okolini nema nagoveštaja da bi neko krčio ili napuštao.

Sagovornik: Dragan Milanović, malinar iz Šarenika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica