INFLACIJA kao posledica nestabilnosti kod cena pšenice [maslac i ulja rekordno skupi]

INFLACIJA kao posledica nestabilnosti kod cena pšenice [maslac i ulja rekordno skupi]

U periodu od četiri nedelje, počevši neposredno pre invazije na Ukrajinu prošle godine, cena pšenica je porasla za 65%. Tokom protekle tri godine ETF za soju je porastao za 92%, fond za šećer 162%. Naravno, poljoprivredna roba može isto tako lako potonuti sa cenama. Pšenica je izgubila sve prošlogodišnje dobitke. Pasulj i šećer su veoma loše prošli tokom decenijski niske inflacije koja je prethodila pandemiji.

pčenica na digitronu sa novcem

Neizvesne cene žitarica i cena pšenice

Zašto se izlagati takvoj neizvesnosti? Da biste dobili diversifikaciju. Niska korelacija između žitarica i zaliha znači da taj miks treba da bude manje promenljiv od bilo koje druge imovine pojedinačno. U 10 od 11 korekcija na berzi od 10% ili više od 1998. godine S&P indeks žitarica je pobedio akcije.

ETF-ovi za poljoprivredu ulažu u poljoprivredne proizvode uključujući šećer, kukuruz, soju, kafu i pšenicu. Informacije o poljoprivrednim ETF-ovima uključujuc istorijski učinak, dividende, zalihe, koeficijente troškova, tehničke pokazatelje, izveštaje analitičara i još mnogo toga.

Fjučersi na pšenicu u SAD povećali su gubitke na 6,1 dolara po bušelu, približavajući se dvogodišnjem minimumu od 6 dolara koji je dosegnut 2. maja nakon što je Rusija potvrdila produženje ugovora o žitu za još dva meseca, u skladu sa prethodnom izjavom turskog predsednika Erdogan. Takav razvoj događaja će očuvati pristup Ukrajine ključnim inostranim tržištima i povećati konkurenciju u cenama sa drugim velikim proizvođačima. Dodajući na pritisak, USDA je prognozirala pad globalne potražnje za predstojeću marketinšku godinu zbog manje hrane i preostale upotrebe. Ipak, ovo telo je smanjilo proizvodnju iz Rusije i Ukrajine zbog uticaja rata između obe zemlje, dok su niži prinosi uticali na prognoze proizvodnje u Australiji.

Čitave firme i brojni proizvođači pšenice su u opasnosti od propadanja od kada je Rusija 2014. otela Krim i dovela u vrtlog tržišta žitarica. Invazija na Ukrajinu bila je još snažniji faktor, dovodeći prevrtljivu gomilu špekulanata u fond za pšenicu.

Koje su projektovane cifre kao cena pšenice?

Proizvodnja pšenice

 

Iako trenutno ima malo pozitivnih vesti na tržištima pšenice,globalne krajnje zalihe pšenice za 2023/2024. su projektovane na 264,3 miliona mt, što je za jedan bod devet miliona mt manje u odnosu na prethodnu godinu.


Takođe,više od 50 odsto svetskih zaliha drži Kina (139,7 miliona mt). Kineske brojke se ne mogu potvrditi, a akcije su uglavnom nedostupne ostatku tržišta.

Globalne zalihe bez Kine su na 124,7 miliona mt, što je najniže od 2008/2009. Predviđene su krajnje zalihe najvećih izvoznika na 55,7 miliona mt, što je za sedam i šest miliona mt manje u odnosu na 2022/2023.

Predviđeno je da će Kanada, Australija i Kazahstan imati povećanje zaliha od 2022/2023, dok su Rusija, Ukrajina, EU, Argentina i Sjedinjene Države projektovane manje.


ČITAJTE JOŠ I: Ovo su trenutno 10 NAJVEĆIH PROIZVOĐAČA pšenice u svetu!

Dalje u međunarodnim vestima, IGC je objavio svoju majsku prognozu, koja pokazuje da se krajnje zalihe od 282,9 miliona mt smanjuju na 271 milion mt na kraju 2023/2024.

Globalna potražnja za pšenicom za 2023/2024. projektovana je na 789,5 miliona mt, što bi bilo dva puna devet miliona mt više od prošlogodišnje. Međutim, globalni izvoz pšenice procenjen je na 212,5 miliona mt, što je 400 hiljada mt manje od prošlogodišnjeg.


Dogovori sa cenama žitarica su neophodni. Godinama cena pšenice retromo leže malo iznad troškova proizvodnje. Onda se nešto dešava — poplava u Kini, suša u Nebraski, rat — da bi cene odmah postale dramatično veće. Ponuda je nestalna, potražnja je stabilna. Niko neće dozvoliti sebi ili svojim porodicama da se zebe ili gladuje.

ČITAJTE JOŠ I:

GLOBALNA KRIZA SA IZVOZOM ŽITARICA: Spremaju se protesti RATARA u SRBIJI!

Produženje ugovora o žitu sa Rusijom

pšenica

Rusija i Ukrajina su dva od najvažnijih igrača u proizvodnji pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda u svetu. Rusija proizvodi i izvozi najviše pšenice na svetu, što je čini ključnim delom u svetskoj ekonomiji.

Najvažnija vest o pšenici i kukuruzu bila je odluka Rusije da dozvoli ukrajinskoj pšenici da se kreće na međunarodna tržišta preko Crnog mora. To se dogodilo nakon što su UN pomogle da se postigne dogovor.

Dakle, cena je pala zbog obilnih ponuda pšenice u poređenju sa potražnjom. Analitičari primećuju da su zalihe pšenice u Rusiji i dalje na najvišem nivou poslednjih godina. Kao što sam napisao u ovom članku, ovo je važno jer se očekuje da Rusija pređe na sezonu žetve u julu.

Ipak, dugoročno gledano, postoji verovatnoća da će se cene pšenice vratiti nazad. Kao prvo, očekuje se da će proizvodnja u Ukrajini ostati poprilično niža neko vreme. USDA veruje da će proizvodnja pšenice u zemlji biti na 16,5 miliona tona u sezoni 2023-2024. Izvoziće 10 miliona tona. Dve brojke su bile 20,9 miliona i 15 miliona, respektivno u periodu od 2022. do 2023. godine.

Očekuje se i da će Rusija ove godine imati manju proizvodnju. USDA očekuje da će proizvodnja pšenice u zemlji pasti za 11% u odnosu na rekordno visok nivo u 2022. Dalje, i dalje postoji zabrinutost da će Australija proći kroz El Nino, zbog čega će izvoz pasti za trećinu. Jedina svetla tačka je Argentina, gde se očekuje da će proizvodnja skočiti za 45%.

ČITAJTE JOŠ I: Ukrajina: Poljoprivreda 2023. u znaku IZAZOVA

Inflacija hrane u EU: ulja i masti porasli za 23% u martu 2023

Maslac i ulje sa visokim porastom cena

Nakon značajnog povećanja u odnosu na 2022. godinu, cene hrane su nastavile da rastu u prvom kvartalu 2023. godine, a među proizvodima sa visokim porastom cena su ulja i masti. Podaci za mart 2023. pokazuju da je cena ulja i masti u EU bila u proseku 23 odsto viša nego u martu 2022. godine.

Vrhunac godišnje stope promene dogodio se u decembru 2022. (+32% u poređenju sa decembrom 2021.), što ukazuje na smanjenje od 9 procentnih poena (pp) u prva tri meseca 2023. Ovo sugeriše da je stopa inflacije za ulja i masti počinje da usporava.

eurostat Inflacija maslac i ulja u EU

 

Linijski grafikon: Stopa inflacije za ulja i masti u EU, %, godišnja stopa promene

Izvorni skup podataka: prc_hicp_manr

 

Poređenja radi: rast cena ulja i masti zabeležen u periodu od marta 2021. do marta 2022. bio je +18%, a između marta 2020. i marta 2021. godine bio je +1%.

Eurostat maslac i ulja

Bar grafikon: Stopa inflacije za ulja i masti, %, godišnja stopa promene, u martu 2023.

Izvorni skup podataka: prc_hicp_manr

 

U martu 2023. skoro sve zemlje EU prijavile su povećanje godišnje inflacije za ulja i masti. Najveći rast godišnje inflacije za ulja i masti zabeležen je u Mađarskoj (+33% u odnosu na mart 2022.), zatim Danskoj (+32%) i Belgiji (+31%). Nasuprot tome, najmanji rast cena zabeležen je u Hrvatskoj (+6%), Austriji (+12%) i Češkoj (+16%), a Bugarska je jedina zemlja koja je zabeležila pad (-1%).

Izvor: Forbes, investorsobserver,  EUROSTAT,…

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica