Cene stoke i stočne hrane za period 25-29.01.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 25-29.01.2019.

U toku protekle nedelje zabeležen je pad najčešćih cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje u odnosu na protekli. praznični period. 

 

Cene krava

 

U Požarevcu su poskupela telad težine do 160 kilograma i krave za klanje. Telad SM rase do 160 kilograma su koštala 400 din/kg. Zebeležen je pad cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma na 170 din/kg.

U klanicama na području Šumadijskog okruga došlo je do rasta otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma na 280 din/kg i krava za klanje SM rase na 160 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu priplodne krave su koštale od 150.000 dinara po grlu.

U klanicama na području Pčinjskog okruga poskupela su tovna junad od 350 do 480 kilograma na 270 din/kg, i pala je cena tovnih bikova preko 500 kilograma na 260 din/kg.

Klaničari sa područja Raškog okruga su po nižim cenama u odnosu na prethodnu sedmicu otkupljivali telad SM rase do 160 kilograma i tovne bikove preko 500 kilograma. Kod teladi je najčešća cena iznosila od 520 din/kg, a kod tovnih bikova od 240 din/kg.

Tovni bikovi preko 500 kilograma bili su jeftiniji u klanicama Srednjebanatskog okruga. Loši vremenski uslovi, sneg koji je padao na dan održavanja stočne pijace u Obrenovcu i nemogućnost transporta žive stoke, glavni su razlozi nedolaska odgajivača, trgovaca i kupaca, iako su radnici komunalnog preduzeća očistili prilaz pijaci, unutrašnje ulice i prodajne punktove.


 

Krava © Agromedia 

 


Cene svinja

 

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu pojeftinila su prasad do 15 kilograma na 270 din/kg.


Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama na području Južno-banatskog okruga. Najčešća cena se kretala od 260 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma zabeležen je u klanicama na području Braničevskog okruga.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do pada cene obe kategorije prasadi i tovnih svinja, pa se kod prasadi kretala od 210 do 230 din/kg, dok je kod tovljenika iznos varirao od 110 do 120 din/kg.

U klanicama na području Raškog okruga došlo je do pada cena prasadi od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja u odnosu na prethodni period. Tovne svinje preko 120 kilograma su po nižim cenama otkupljivale klanice sa područja Šapca.

U Kragujevcu su poskupele tovne svinje preko 120 kilograma i krmače za klanje. U klanicama na području Šumadijskog okruga više su bile i cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja preko 120 kilograma. Za razliku od njih niže su bile cene tovnih svinja od 80 do 120.

U klanicama na području Jablaničkog okruga nije bilo značajne promene u pogledu cena prasadi i ostalih kategorija svinja. Identična je situacija bila i na stočnoj pijaci u Leskovcu. 

 

Svinja © Pixabay   

 

Cene koza i ovaca

 

Na pijaci žive stoke, kao i u klanicama u Kragujevcu poskupela su jagnjad na 280 din/kg.

U klanicama na području Raškog okruga takođe je bila viša otkupna cena jagnjadi u odnosu na predhodni period, a cena je najčešće iznosila 280 din/kg.

U klanicama na području Braničevskog okruga bila je niža otkupna cena ovaca. Najčešće su se prodavale za 130 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležen rast cene šilježadi i ovaca, na 230 i 140 din/kg.

Pad otkupne cene ovaca evidentiran je u klanicama na području Podunavskog okruga. Najčešća cena je iznosila 150 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Smederevu došlo je do pada prodajnih cena jagnjadi na 280 din/kg i šilježadi na 220 din/kg.
Jagnjad i ovce su protekle sedmice bile jeftinije na stočnoj pijaci u Loznici. Kod jagnjadi je najčešća cena iznosila 250 din/kg, a kod ovaca 160 din/kg. Klaničari sa područja Južno-banatskog okruga otkupljivali su protekle nedelje samo jagnjad. Najčešća cena iznosila je 300 din/kg. 

 

Ovce © Pixabay 

 

Cene stočne hrane

 

Na gazdinstvima u okolini Pančeva bili su skuplji lucerkino seno u balama, pšenica i kukuruz u odnosu na prethodnu sedmicu. Prodaja pšenice se odvijala po ceni od 22 din/kg, kukuruza po ceni od 16 din/kg, dok je kod lucerkinog sena najčešća cena kretala se od 350 dinara po bali.

Prodajna cena pšenice bila je niža na pijaci u ovom gradu. Kretala se od 23 din/kg. U silosima je zabeležen rast cene kukuruza. Najčešće se mogao pazariti po ceni od 15 din/kg.

Rast cene suncokretovog zrna na 40 din/kg zabeležen je na pijaci u Šapcu. Obim ponude bio je glavni razlog poskupljenja ove značajne komponente za pripremu stočne hrane. U maloprodajnim objektima na području Požarevca zabeležen je rast cene sojine sačme na 78 din/kg i suncokretove sačme na 40 din/kg.

 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica