Cene đubriva: Kako profitirati uprkos krizi?

Cene đubriva: Kako profitirati uprkos krizi?

Tokom protekle 2021. godine, poljoprivrednici su posmatrali kako cene đubriva rastu sa malo ili nimalo nade da će cene pasti. Astronomske cifre otežale su planiranje brojnim proizvođačima. Oni su sada suočeni sa dodatnim pitanjima pored odluka koje inače donose u redovnoj sezoni. Moraju se zapitati koji će usev biti najisplativiji. Kao i da odvagaju prednosti i nedostatke nabavke stajnjaka u odnosu na kupovinu sintetičkog đubriva. Pitanje je – Kako da izvuku maksimum iz đubriva na koje sada troše veliki novac? Odgovor ili makar predviđanja, imaju analitičari i komapnije, ali i sami proizvođači, svako iz svog ugla.

cene-đubrivaCene đubriva dostigle ogromne sume - ©Pixabay

Mnogi faktori utiču na dostupnost i cene đubriva

Iako se može učiniti da postoji nedostatak domaćeg snabdevanja koji podiže cenu đubriva, Kreg Ruhl, viši menadžer tržišta u poljoprivrednoj zadruzi sa sedištem u Ilinoisu, ne misli da je to koren problem. U Sjedinjenim Državama postoji đubrivo; skupo je pre svega zbog fluktuacije svetskog energetskog tržišta, što utiče na cene, kaže on. Ruhl veruje da će đubrivo ostati skupo dok se to tržište ne izjednači.

Cene svih inputa, ne samo đubriva, su na rekordno visokom nivou, penjući se u istorijskom proseku od najmanje 12% u svim robama. Takođe, neke cene inputa su mnogo varijabilnije tokom vremena od drugih. Izvori azota koji se koriste u đubrivu su vezani za cene nafte, i što je tržište nafte nestabilnije, cena đubriva će više varirati.

Cene đubriva vrše pritisak na tržište 2022.

Povećani troškovi azotnog đubriva će uticati na tržište kukuruza 2022. godine. Kako proizvođačima postaje sve skuplje da uzgajaju kukuruz, farmeri mogu početi da razmišljaju da li je isplativije odlučiti se za neku drugu kulturu.

S jedne strane, ako farmeri odluče da promene svoju proizvodnju, mogli bi da pređu na usev koji zahteva manje azotnog đubriva, kao što je soja. S druge strane, farmeri takođe moraju da uzmu u obzir da ako svi proizvođači pređu na soju. Tada bi cene kukuruza mogle porasti sa potražnjom, možda dovoljno da nadmaše cenu đubriva.

„Od 2000. do 2021. razlike u troškovima đubriva čine 48% razlike u troškovima kukuruza minus soja“, prema „Odluke o sadnji 2022, cene azotnog đubriva i cene kukuruza i soje“, studiji koju su sproveli poljoprivredni ekonomisti na Univerzitetu u Ilinoisu. „Procena za 2022. je 49%. Promene u cenama fosfata i potaše — dva druga glavna hranljiva đubriva — koriste se proporcionalnije na hektarima kukuruza i soje. Kao rezultat toga, promene cena azotnog đubriva imaju najznačajniji uticaj na relativnu profitabilnost kukuruza i soje.”

uzgoj-kukuruzaUzgoj kukuruza značajno pogođen visokim cenama đubriva - ©Pixabay

Poljoprivrednici traže rešenja za narednu sezonu

Šta je dobra alternativa sintetičkom đubrivu sa punim hranljivim sastojcima? Odgovor može biti povratak na prvobitno đubrivo: stajnjak. Ne samo da stajnjak može da obezbedi usevima hranljive materije koje su im potrebne za rast, već može i da obnovi zdravlje zemljišta.


„To je prirodno u odnosu na sintetička đubriva“, kaže Dan Luepkes, farmer kukuruza u Oregonu, Ilinois. „Prirodna đubriva nemaju dodatnu so, tako da su upotrebljivija za biljku. Pileće đubrivo takođe sadrži neke dodatne mikronutrijente i kalcijum koje nećete dobiti u sintetičkim đubrivima osim ako ne kupite sve te dodatne mikronutrijente.”

Daniel Andersen, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi, kaže da korišćenje prave vrste stajnjaka takođe može poboljšati zdravlje zemljišta. Iako je zgodno koristiti stajnjak iz sopstvenih štala,potrebno je sprovesti testova zemljišta da bi se videlo šta nedostaje. A zatim pronalaženje pravog stajnjaka da zadovolji te potrebe može poboljšati mikrobiologiju vašeg zemljišta. To može obezbediti bolju zemlju za useve, a to je nešto što sintetičko đubrivo ne može bez aditiva.

Tehnologija doziranja đubriva može biti od velike pomoći

Jednom kada poljoprivrednik nabavi đubrivo, važno je da ga iskoristi u punom potencijalu da bi vratio uloženi novac. Tehnologija sa varijabilnom dozom omogućava proizvođačima da optimizuju rasipanje i primenu đubriva u određenim zonama, obezbeđujući manje “trošenja”.


„Automatsko kreiranje zona daje uzgajivačima mnogo veći nivo fleksibilnosti i tačnosti za optimizaciju unosa“, kaže Metju Lau, globalni menadžer za skriptovanje za The Climate Corp. „Ono takođe omogućava uzgajivačima da testiraju različite slojeve i različite hipoteze i uporede ih da bi odredili za koji smatraju da će biti najbolji izbor za prelazak u tu sledeću sezonu. Znamo da je svaka godina drugačija i da svaka godina nosi svoj niz izazova.”


azotno-đubrivoPravilno doziranje može potpomoći maksimalno korišćenje đubriva - ©Pixabay

Poljoprivrednici širom sveta pozivaju vlade na akciju

U nastojanju da pronađe rešenje za brzo rastuću cenu đubriva, grupa od 6.000 farmera, podnela je peticiju američkom Ministarstvu pravde da vidi da li postoji veza između povećanja cena i kompanija za proizvodnju đubriva. Trenutno, kompanije za proizvodnju đubriva poriču bilo kakvu manipulaciju tržištima, ukazujući na faktore u globalnoj ekonomiji kao na izvor povećanja cena.

„Postoji potencijal u načinu na koji je ova industrija strukturisana da zaista eksploatiše poljoprivrednike“, kaže Filip Hauard, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Mičigenu i stručnjak za konsolidaciju prehrambene industrije.

Senator Čak Grasli je takođe 16. decembra poslao pismo državnom tužiocu Meriku Garlandu tražeći da se ispitaju cene đubriva. On je naveo da su mnogi farmeri izrazili zabrinutost zbog potencijalne antikonkurentske aktivnosti i manipulacije tržištem.

„Ove godine je zabeležen dramatičan rast cena đubriva sa azotnim đubrivima više nego udvostručenim, bezvodnim za 131%, ureom za 110%, a potaša za 120%. Samo u oktobru 2021. cena bezvodnog đubriva je skočila. 26% u odnosu na prethodni mesec“, navodi Grasli u pismu. Takođe, dodaje da bi Ministarstvo pravde trebalo da pokrene istragu tržišta đubriva kako bi farmeri širom zemlje imali garancije da nema kršenja antimonopolskog zakona SAD u industriji đubriva.

 

Izvor: Successful Farming

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica