Globalna KRIZA ĐUBRIVA: Pogođeni poljoprivrednici širom sveta

Globalna KRIZA ĐUBRIVA: Pogođeni poljoprivrednici širom sveta

U Brazilu, najvećem izvozniku kafe, jedan proizvođač zrna još uvek čeka na isporuke đubriva koje je platio pre pet meseci. Nakon što je izgubio oko 40% useva zbog suše, njegovu farmu je pogodio mraz. Biljke su pod velikim stresom i on se brine da će proizvodnja predstojeće sezone biti još gora od prethodne ako ne dobije potrebna đubriva. Međutim, nije jedini. Situacija sa nedostatkom đubriva dovela je u nepovoljan položaj poljoprivrednike širom sveta.

azotno-đubrivoPoljoprivredno zemljište - ©Pixabay

Đubrivo je toliko važno za stabla kafe Valtera proizvodnja zrna ne može zamisliti bez njega. A sada je teže nego ikad u njegovih 20 godina bavljenja poljoprivredom. Svet se suočava sa rekordnim cenama đubriva u najnovijoj pretnji dostupnosti hrane.

Problemi nisu mogli doći u gorem trenutku za poljoprivredne lance snabdevanja. Globalne cene hrane porasle su za više od 30 odsto u poslednjih 12 meseci i dostigle najviši nivo u deceniji. Klimatske promene uništavaju useve, a pandemija je ugrozila proizvodnju.

U međuvremenu, oko desetina sveta već nema dovoljno hrane. Kriza đubriva znači da su glavni usevi kukuruz, pirinač i pšenica u dodatnoj opasnosti.

Zašto nema azotnih đubriva?

Đubriva na bazi azota su najvažnije hranljive materije za useve, a proizvode se kroz proces koji zavisi od prirodnog gasa ili uglja. Međutim, trenutno nema dovoljno ovih goriva. A to primorava fabrike đubriva u Evropi da smanje proizvodnju ili čak, u nekim slučajevima, da se zatvore.

U međuvremenu, Kina je ograničila izvoz kako bi osigurala dovoljno domaće ponude. To je uz povišene vozarine, povećane tarife i ekstremne vremenske prilike – poremetilo globalne isporuke.

Posledice nedostatka đubriva na proizvodnju hrane

Čitava situacija sa nedostatkom đubriva i te kako utiče na svetsko snabdevanje hranom. Naime, sva hrana koju jedemo nalazi se na našim stolovima upravo zahvaljujući azotnim đubrivima koja se koriste u proizvodnji te hrane.

Tako su cene pšenice su skočile na najviši nivo od 2012, kafa je blizu višegodišnjih maksimuma, a cena kukuruza je takođe skočila.


Oko trećine proizvođača kafe u Brazilu nema dovoljno đubriva. U SAD, neki uzgajivači kukuruza susreću se sa cenama koje su dvostruko veće od onih koje su platili prošle godine. Na Tajlandu, farmeri pirinča pozivaju vladu da interveniše na rastućem tržištu.

I dva najveća svetska proizvođača đubriva, Nutrien Ltd. i Mosaic Co., rekli su da očekuju da će se rast cena nastaviti.

„Poljoprivrednici bi mogli da prenesu veće troškove đubriva na potrošače u vidu niže proizvodnje useva i posledičnih viših cena hrane“, rekao je Aleksis Maksvel, analitičar Green Markets-a, preduzeća u vlasništvu Blumberga.


drvo-kafeDrvo kafe - ©Pixabay

Latinoameričkoj kafi i američkom kukuruzu preti nestašica

Oko 30% brazilskih farmera kafe nije dobilo đubrivo koje su naručili, ili ne mogu da ga kupe. To bi moglo dovesti do gubitaka u naredne dve godine jer zemljište možda neće dobiti dovoljno hranljivih materija da podrži razvoj biljaka koje će proizvoditi pasulj u usevu 2023. godine, rekao je on.


U međuvremenu, u Peruu, isporuke ureje kasne čak tri meseca, a njena cena se utrostručila sa 20 dolara po vreći od 50 kilograma na 60 dolara, rekao je Lorenco Kastiljo, generalni direktor Nacionalnog odbora za kafu. To će apsolutno naštetiti prinosu sledeće godine, jer uzgajivači neće moći da priušte onoliko koliko bi obično koristili, rekao je on.

Za mnoge proizvođače kafe u Latinskoj Americi, veći troškovi dolaze u vreme kada slabije lokalne valute čine uvoz inputa skupljim.

U SAD-u, visoke cene đubriva mogu značiti manji rod kukuruza i povećati troškove proizvodnje kukuruza za 16%

Sredinom oktobra, ponuda od 880 dolara po toni je 75% veća od 504 dolara po toni kolika je bila prošle godine. Samo dve nedelje kasnije, cena je skočila na 1.320 dolara.

Evropska pšenica takođe na udaru

Evropa je među regionima koji su najteže pogođeni energetskom krizom, a to se ogleda i u dostupnosti i cenama đubriva.

Rastuće cene prirodnog gasa primorale su brojne fabrike azotnog đubriva da zaustave ili smanje proizvodnju, uključujući norvešku Iara International ASA i vodeću evropsku hemijsku kompaniju BASF SE. Gas čini oko 80% troškova proizvodnje hranljivih materija, a cene su četiri do pet puta veće od uobičajenih, prema industrijskoj grupi Fertilizers Europe.

Nedostatak đubriva mogao bi da smanji prinose i kvalitet žitarica u Evropskoj uniji, najvećem svetskom izvozniku pšenice i velikom dobavljaču ječma.

„Iz dana u dan, rizici od nestašice u Francuskoj postaju sve jasniji“, navele su lokalne poljoprivredne grupe u zajedničkoj izjavi, u kojoj se procenjuje da bi rastući troškovi đubriva mogli da dodaju 4 milijarde evra troškovima za poljoprivredni sektor.

đubrenje-zemljištaĐubrenje - ©Pixabay

Tajlandski pirinač – tona đubriva skuplja od tone pirinča!

Rastuće cene đubriva će povećati troškove i mnogim proizvođačima pirinča u Aziji.

Pramote Čaroensilp, predsednik Tajlandskog udruženja poljoprivrednika, rekao je da su cene đubriva za zalihe koje se prodaju na Tajlandu na putu da se udvostruče.

“Tona đubriva je sada skuplja od tone pirinča”, rekao je on. “Vlada bi trebalo da interveniše.”

U regionu su cene đubriva veoma vezane za izvoz iz Kine. Ona je ključni snabdevač uree, sulfata i fosfata, čineći oko 30% svetske trgovine. Stanje na tržištu je teško otkako je nacija nametnula nove prepreke za izvoznike u pokušaju da zaštiti domaće snabdevanje.

Kanadski farmeri primorani da menjaju proizvodnju

Poskupljenje đubriva je došlo u posebno nezgodnom trenutku za kanadske farmere. Njima je profit opao u protekloj sezoni nakon što je jaka suša smanjila useve.

Tako se neki od njih odlučuju da sade useve za koje je potrebno manje đubriva poput sočiva. Ili da iznajmljuju svoje poljoprivredno zemljište da pokriju svoje troškove 2022. godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica