Džem bez šećera – specijalitet domaćinstva "Aleksić"

Džem bez šećera – specijalitet domaćinstva "Aleksić"

U seosko-turističkom domaćinstvu „Aleksić“ u Kniću glavni majstor za pravljenje slatke i slane zimnice, likera, sokova ali i obroka za grupe do 50 ljudi je Vladanka Aleksić.

Kada se, zajedno sa suprugom, vratila u rodno selo, Vladanka Aleksić je rešila da se pozabavi i starim zanatima – tačnije pravljenjem tradicionalnih domaćih jela, zimnice, sokova i likera.

Ideja je sama po sebi došla, svuda oko vas je voće i povrće. Priroda nam je sve dala, samo je potrebna dobra volja da se to pretoči u tegle. Pokušavala sam malo po malo, da skuvam slatko, da napravim džem, liker, ajvar – i eto, danas je to prešlo u velike količine koje prodajem“, objasnila je Vladanka.

Vladanka je nekoliko puta pravila i slatko od čeri paradajza, a ovih dana je glavni specijalitet džem od oskoruše sa i bez šećera.

 Slatko od tikvica © Agromedia

Već nekoliko godina pravim džemove bez šećera. Prošle godine sam ga pakovala u tegle od 700 grama, sada punim tegle od 200 grama. To je čisto voće, ukuvano, pretočeno u tegle i pasterizovano“, objašnjava ona.

Otišla je iz grada u selo, a danas živi ovako

O kvalitetu proizvoda svedoči i činjenica da se u domaćinstvu Aleksić uvek traži tegla više. Vladanka kaže da je ključ ljubav prema ovom poslu.

Čovek se rodi da voli nešto ili ne voli. Dosta sam naučila uz majku i svekrvu, nešto sam sama otkrila eksperimentisanjem, tajni sastojak ne postoji, samo ljubav“, zaključila je Vladanka.


Sagovornica: Vladanka Aleksić, domaćica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica