Vesti – EU produžava sigurnosne mere!

Vesti – EU produžava sigurnosne mere!

Evropska komisija zvanično je, za još godinu dana, produžila sigurnosne mere vezane za voćarski i povrtarski sektor, koje bi inače istekle krajem meseca, objavio je evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan. Sigurnosne mere su prvobitno uvedene 2014. godine zbog ruske zabrane uvoza voća i povrća iz EU, a novom odlukom važiće do 30. juna 2017. godine.
 

 Paprika - ©Agromedia

Ove mere imaju za cilj da olakšaju tržišni pritisak na glavne grupe voća i povrća koje su ranije izvožene u Rusiju, a sastoje se od povlačenja proizvoda iz slobodne distribucije za potrebe humanitarnih organizacija, ali i stočne hrane, kao i potrebe kompostiranja i destilacije.

Ovim merama obuhvaćeni su sledeći proizvodi: paradajz, šargarepa, kupus, paprika, karfiol, brokoli, krastavac, pečurke, jabuke, kruške, šljive, sveže stono grožđe, kivi, pomorandže, klementine, mandarine, limun, breskve, nektarine i, od prošle godine, trešnje i japanske jabuke.
 

Šljive © Foto: Saša Borojević

 

Procenjuje se da je do 31. maja ove godine više od 323 miliona tona voća i povrća povučeno sa tržišta, što je EU koštalo oko 112 miliona evra.


Izvor: www.ec.europa.eu/agriculture


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica