Zlatni „Šumadijski ćevap“ – novo jelo Kragujevca

Zlatni „Šumadijski ćevap“ – novo jelo Kragujevca

Kragujevački kuvari su svetski šampioni u pripremi mlevenog mesa na roštilju. Ako je neko pomislio da su samo vešti u okretanju mesa na žaru, prevario se. Jer trojica mladih kuvara su osmislili novo jelo, „Šumadijski ćevap“, koje im je donelo zlatnu medalju na najvećoj smotri kulinara pod nazivom „Svetski majstori grilovanja“, održanoj u rumunskom gradu Kluž Napoka.
 

Šumadijski ćevap okružen medaljama - © Foto: Biljana Nenković

 

Titulu prvaka sveta osvojili su mladi kuvari Vladisav Milošević, Miloš Totović i Nemanja Milovanović. Za Šumadijski ćevap kombinovali su nama poznate namirnice od kojih se inače priprema ovo jelo, ali su u specijalitet dodavali i sastojke koji nisu karakteristični za našu kuhinju.
 

Priprema pobedničkog jela - © Foto: Biljana Nenković

Najvažniji je odabir mlevenog mesa. Ono mora da bude prve kategorije, od buta, i potrebna je mešavina junetine i svinjetine. Potrebno je dodati začine, malo masnoće, može to da bude i slanina. Melje se dva puta i potrebno je da odstoji jednu noć pre upotrebe“, kaže Miloš Totović, kuvar iz Kragujevca.
 

Kuvari pobednici - © Foto: Biljana Nenković

Jedna od propozicija takmičenja je bila i internacionalizovati nacionalno jelo, zbog čega su dodavali i sastojke kojih nema u našim tradicionalnim receptima. U razvučenu ćevap masu dodavali su seckani indijski orah i bri sir, a potom ga rolovali u dalmatinski pršut. Značajan sastojak ovog specijaliteta je slatkasto-ljuti sos. „U sos stavljamo puter, upržimo badem, dodajemo ljute papričice, zatim bri sir, i sve se zalije pavlakom“, dodaje Vladisav Milošević.
 


Najvažniji je odabir mlevenog mesa. Ono mora da bude prve kategorije, od buta, i potrebna je mešavina junetine i svinjetine.

Za prilog jelu kuvari iz Kragujevca odabrali su barene špargle koje su uvijali u pančetu i takođe grilovali. Ovo jelo najviše se dopalo sudijama Korejcima, koji umesto pančete za rolovanje koriste lignje.
 

Kuvari pobednici sa mentorom Vladimirom Arsenijevićem - © Foto: Biljana Nenković


Vladimir Arsenijević, mentor svetskih šampiona, kaže da smo do sada samo gledali i slušali o vrhunskim kuvarima širom sveta koji su slavu stekli pripremom svojih specijaliteta, a sada ih imamo u svom okruženju. Na takmičenju u Rumuniji bila je veoma jaka konkurencija. Učestvovalo je 500 takmičara iz 30 zemalja sveta.

Svi su oni došli sa željom da pokažu ono najbolje što znaju. O pobedi uglavnom odlučuju detalji. Bilo bi lepo kada bi ovo jelo predstavljalo Kragujevac u budućnosti i kad bi bilo u jelovniku restorana i hotela“, kaže Vladimir Arsenijević.
 


Značajan sastojak ovog specijaliteta je slatkasto-ljuti sos.

Recept za bravuru na tanjiru kragujevački mladi gastronomi sa svojim mentorom dogovarali su i isprobavali mesec dana pre odlaska u Rumuniju. Misle da je presudan bio kreativni spoj tradicionalnog ukusa srpskog roštilja i internacionalnih namirnica koje su se savršeno uklopile.
 

Kuvari pripremaju ćevap - © Foto: Biljana Nenković

Predsednik Međunarodnog sudijskog žirija, Robert Rajford iz Kanade, u svetu poznat pod nadimkom „Kralj roštilja“, nije imao izbora. Tim iz Kragujevca proglasio je apsolutnim pobednicima svetskog takmičenja dodelivši im još devet srebrnih i 11 bronzanih medalja u različitim kategorijama.
 

Šumadijski ćevap - © Foto: Biljana Nenković

Zlatni kuvari bili su raspoloženi da sa nama podele recept za „Šumadijski ćevap“ koji bi mogao da postane brend ovog kraja. Bar se nadamo da su nam precizno nabrojali sve sastojke.

Sagovornici:
Miloš Totović, kuvar iz Kragujevca
Vladisav Milošević, kuvar iz Kragujevca
Vladimir Arsenijević, mentor

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica