Ovo morate da probate: žmare – tradicionalni recept mlavskog kraja

Ovo morate da probate: žmare – tradicionalni recept mlavskog kraja

U opštini Petrovac na Mlavi, a pogotovo u vlaškim selima, priprema se tradicionalni viševekovni specijalitet žmare. Smatra se da je star oko 300 godina.

 

U opštini Petrovac na Mlavi u vlaškim selima stanovništvo i danas čuva veoma stare specijalitete od zaborava poput žmare, koji za pripremu zahteva angažovanje nekoliko osoba. Žmare se najviše sprema u vlaškim selima Ranovac, Manastirica i Kladurovo.
 

Žmare - vlaški specijalitet - © Foto: facebook stranica Žumerijada Kladurovo

Nekada se ovaj specijalitet pripremao na svadbama u vlaškim selima – jelo je servirano na kraju, posle pečenja ili umesto njega. U današnje vreme može svako da ga napravi ako želi da oseti ukus starinskog vlaškog specijaliteta.
 

Nekada se žmare pripremalo za svečanije prilike češće, priprema se i danas, ali sve manje.

Priprema specijaliteta traje 16 sati

Za pripremu žmareta potrebno je pored kazana provesti 16 sati. Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć

 


Žumerijada – takmičenje u spremanju žmara

Žumerijada je manifestacija takmičarskog karaktera u spremanju žmara, jedinstvenog vlaškog jela. Svake godine održava se poslednje subote u julu mesecu u selu Kladurovo u opštini Petrovac na Mlavi. Tada svoje umeće u spremanju žmara pokazuju vrsni majstori iz Kladurova i okolnih sela. Na manifestaciji se dugi niz godina okupljaju meštani i gosti da jedan dan u godini posvete očuvanju tradicije pripreme ovog specijaliteta.
 

Žumerijada se svake godine održava poslednje subote u julu.


U toku jednodnevne manifestacije pripremi se oko jedna tona ovog specijaliteta koja se prodaje zainteresovanim posetiocima. Da bi manifestacija bila zanimljivija, organizuju se i prateće aktivnosti, izložbe rakije, sira, meda, i tada izlažu najviše mali poljoprivredni proizvođači.
 

Priprema žmara na Žumerijadi - © Foto: facebook stranica Žumerijada Kladurovo 


Žmare, veoma ukusan specijalitet, zaslužuje da bude zaštićen proizvod pred republičkim institucijama u Beogradu. Postoji veliki potencijal da se parcijalna proizvodnja žmara organizuje u jednu veliku organizovanu proizvodnju jer je potražnja za ovim specijalitetom velika.

Autor: Danijel Grujić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica