Luk srebrnjak u tegli – zimnica na starinski način

Luk srebrnjak u tegli – zimnica na starinski način

Bez obzira da li pravite svoju zimnicu ili je kupujete, par tegli ukišeljenog luka će vam dobro doći. Reč je o veoma ukusnoj zimnici koja vam neće oduzeti puno vremena i koja je veoma lagana za pripremu. Osim toga, recept koji vam donosimo ne sadrži veštačke konzervanse. A, kako se sprema ukišeljeni srebrni luk?

Domaća zimnica: Luk srebrnjak u tegli- © Pixabay

Za početak potrebne su vam manje glavice srebrnjaka, mada možete koristiti i obični „žuti“ luk. Čak i ako nemate male glavice možete koristiti veće, tako što ćete ih iseći na polovine ili kockice.

Ukoliko ste kupili arpadžik za sejanje i ostao vam je višak, možete i njega koristiti kao već gotovu namirnicu za kišeljenje. Bitno je samo da arpadžik nije hemijski tretiran. To možete da saznate sa deklaracije proizvođača, koja je uvek zaheftana za pakovanje ili džak u kome ste kupili arpadžik.

Recept je prilično jednostavan.

Prvo ide onaj pomalo dosadan posao – ljuštenje luka. Kada se to završi, oljušteni luk se propere, a zatim nastupa zabavni deo.

Domaća zimnica: Luk srebrnjak u tegli - © Pixabay

Luk se stavlja u prethodno sterilisane tegle (možete ih sterilisati u rerni na 100 stepeni). Kada ste teglu napunili sa lukom, vreme je da se dodaju začini koji će podići aromu zimnice na viši nivo. Obično se dodaje biber u zrnu, a možete staviti sveži peršun, lovorov list, celer ili nezamenljivu mirođiju.

Došao je trenutak da se napravi rastvor sa kojim ćete sve to u tegli da zalijete. Rastvor se pravi od tri dela vode i jednog dela sirćeta. Kao konzervans dodaje se so i šećer. Na litar rastvora dodaje se oko 200-250g soli i oko 3 kašičice šećera. Kada se šećer i so rastupe u rastvoru, sa njim se zaliju luk i začini u tegli.


Tegla se naliva do samog vrha jer je važno da ne ostane velika količina vazduha što može da proizrokuje truljenje zimnice.

I to je praktično sve.


Ovako pripremljen luk vam može stajati tokom cele zime, samo je potrebno voditi računa o temperaturi. Najbolje je da tegle sa lukom držite u hladnom podrumu ili špajzu. Ukoliko nemate podrum iskoristite frižider, a tegle možete odložiti u onom najnižem delu, koji je predviđen za držanje povrća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica