Kako se pripremaju fritule

Fritule su hrvatska poslastica. Nalikuju malim krofnama. Spremaju ih u Kvarnerskom primorju, Istri i Dalmaciji. U Primorju i Istri obično se prave u dane posta, za Badnji dan i u vreme mesopusta (razdoblje maškara koje počinju 6. januara i traju do pokladnog utorka). 

Fritule 

Fritulama se obično dodaju liker, rakija i korica limuna. Može im se dodavati suvo grožđe, a posipaju se šećerom. Pripremaju se od dizanog testa s kvascem, ili od gušćeg testa s praškom za pecivo.

Potrebno je:

jaja – 3 komada
jogurt – 2 čaše
vanilin šećer – 1 kesica
šećer – 3 velike kašike
prašak za pecivo – 1 kesica
meko brašno – 4 čaše od jogurta
malo rakije (obavezno, da ne popiju mnogo ulja)
rum
korica limuna, pomorandže
suvo grožđe

Priprema:

U posudi za mešenje izmešati prvo suve sastojke, pa dodati vlažne i umutiti mikserom. Ne treba čekati da testo naraste.
Pripremiti dublju posudu sa uljem.
U tu prilično tekuću smesu se umoči ruka, šakom se uzme deo testa i istisne između stisnutog kažiprsta i palca. Tako se formira manja kuglica koja se pokupi kašičicom i stavi u vruće ulje. Kad fritule dobiju rumenu boju, izvade se iz ulja, ocede i posipaju šećerom.

 

Komentari