Zašto je iz Austrije emigrirala u selo kod Kragujevca?

Zašto je iz Austrije emigrirala u selo kod Kragujevca?

U vreme kada veliki broj mladih ljudi napušta Srbiju, Nana Šonenberger je pre 5 godina iz Švajcarske emigrirala u Beč, a zatim u malo selo – Kamenica – nadomak Kragujevca. 

 „Moj otac je Švajcarac, a mama je Srpkinja, pa sam došla ovde pre pet godina, tri godine pre toga sam bila u Beču“, objasnila je Nana.

Zajedno sa četvoro male dece danas živi na svom ekološkom imanju, bavi se seoskim turizmom i gaji konje koji su posebno interesantni turistima. 

„Ima dosta da se radi i uvek ima posla, sve može da se još razvija i poboljšava, ali je važno da se nađe prava mera i da se u skladu sa decom i porodicom sve bude kako treba“, kaže Nana Šonenberger.

 

Selo kamenica © Nana Šonenberger

 

Koja je razlika između seoskog turizma u Srbiji i Švajcarskoj?


„Razlikuje se mentalitet ljudi, ali i cela ova priroda i okruženje, sve je jedinstveno na svoj način. Pogotovo ovde u Šumadiji je priroda vanredna, za razliku od Švajcarske i Austrije ima malo veći dodir sa divljinom, to meni stvara osećaj veće slobode“ 

Iz Austrije došli u Šumadiju – hrane se ekološki i jašu konje

Nana kaže da joj deca već sada dosta pomažu i da se nada da će jednog dana nastaviti porodični biznis.


„Oni su izvanredni, trebalo bi ih samo posmatrati i snimati, oni moraju i hoće da i pomažu, jako su vredni i radoznali, svašta smo zajedno pravili… Želim da ih uključim u sve, da posle mogu da brinu u sebi, važno mi je da budu sposobni, ali pre svega, dobri ljudi!, zaključila je Nana.

Sagovornica:


Nana Šonenberger, ugostitelj

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica