Proizvodnja brašna kao nekad! ‒ 150 godina stara vodenica u Vrmdži uspešno radi i privlači turiste

Proizvodnja brašna kao nekad! ‒ 150 godina stara vodenica u Vrmdži uspešno radi i privlači turiste

U proteklom periodu posetili smo Vrmdžu i zabeležili primer vodenice stare 150 godina, koja, uprkos vremenu, uspeva da radi kao nekad, i to veoma autentično i veoma uspešno.

Vodeničara Stefana Stefanovića smo zatekli pored vodenice, i uz prijatan žubor vode poveli razgovor o vodenici i Vrmdži. Nekada je u ovom selu bilo 30 vodenica, koje su radile, a danas rade dve.

“Ja sam možda jedan od retkih koji se odlučio da krene takav posao. Počelo je kada me je tast pozvao ovde da vidim vodenicu i da potražim za nju investitora u inostranstvu, pošto sam ja bio u Nemačkoj. Dogodilo se da sam se na prvi pogled zaljubio kada sam došao ovde”, kaže Stefan.

U međuvremenu je obnovio vodenicu tako da zadrži autentični izgled i način rada, kao i pre 150 godina.

U vodenici se melje beli kukuruz, spelta, heljda, pšenica… – kako Stefan kaže: “Bukvalno sve”.

A pored proizvodnje brašna ova porodica se bavi i ugostiteljstvom. Odmah pored vodenice može se poručiti vrlo bogat obrok. Po receptima domaće kuhinje mogu se probati ajmokac i škembići. To su samo neka od jela sa menija.

Moderne tehnologije ne izostaju iz Stefanovog poslovanja. Brašno se prodaje i na Instagram stranici i šalje Post Express-om.

Najtraženije brašno u ovom trenutku je brašno od spelte.


“Ako nema turista teško se živi”

Ipak, bez obzira na uspešan rad vodenice, Stefan je izrazio bojazan da se u Vrmdži ne može opstati ukoliko nema turista.

On kaže da se mlađe generacije retko odluče na ovakve korake, a glavni razlog je što im nedostaje početna investicija.

Kada je reč o budućim planovima, Stefan se nada izgradnji pansionskog smeštaja u Vrmdži, a samim tim i proširenoj turističkoj pondudi koja bi uključivala celodnevni boravak sa doručkom i ručkom.


Sagovornik: Stefan Stefanović, vodeničar

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica