Porodica Milošević pred rekordnom posetom turista na Rudnu

Porodica Milošević pred rekordnom posetom turista na Rudnu

Porodica Milošević pred rekordnom posetom turista na Rudnu- ©Milanko D. Agromedia

Još u prvoj razglednici poslatoj sa Rudna pre više od jednog veka,neko od putnika namernika pisao je o lepotama ovog sela i istoimene visoravni smeštenih na obroncima planine Radočelo, u prirodnom rezervatu biosfere Golija – Studenica, na osamdesetak kilometara jugozapadno od Kraljeva. Čitav vek kasnije vredni meštani ovog sela počeli su da se  bave seoskim turizmom koristeći prirodne i druge potencijale ovog kraja. Rasko i Dragica Milošević bili su pioniri u ovom poslu i za dvadeset godina organizovanog bavljenja seoskom turističkom ponudom ugostili su na hiljade gostiji iz zemlje i sveta.

Do pre dvadesetak godina Rasko Milošević, ugledni rudnjanski domaćin, kao i njegovi preci, bavio se isključivo poljoprivredom, mahom stočarstvom i proizvodnjom krompira. A onda je u dogovoru sa suprugom Dragicom odlučio da iskoristi blagodeti svojih poljoprivredne proizvodnje i prirodne potencijale sela Rudna i Rudnjanske visoravni, i sve to stavi u turističku ponudu svog domaćinstva. Tako su Rasko i Dragica počeli da se bave seoskim turizmom.

„Slušali smo ljude, slučajne prolaznike, kako s divljenjem govore o Rudnu, njegovim nesvakidašnjim lepotama i drugim potencijalima, te smo rešili da počnemo da se na jedan organizovani način bavimo seoskim turizmom, nekim novim poslom za koji nismo imali iskustva. Hrabrili smo jedno drugo da nemamo šta da izgubimo jer ionako  proizvodimo zdravu hranu, imamo solidne smeštajne uslove za početak, a Bog je ovde za turizam stvorio odlične uslove. Tako je krenuo naš pionirski posao“, kazuje Rasko.

Koji su to prirodni potencijali  u kojima ste videli prednost u turističkoj ponudi u odnosu na neke druge krajeve i mesta?

„Rudno se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine i odlikuje ga umereno kontinentalna klima, čist planinski vazduh i ruža vetrova sa Radočela i Golije, zatim bogastvo gustih četinarskih ,bukovih i brezovih šuma, mnoštvo pašnjaka i livada, kao i desetak kristalno čistih reka i potoka. Pored toga, Rudno je sa oko 2.000 sunčanih sati u godini rekorder u Srbiji a bilo je na drugom mestu, iza Hvara, u bivšoj Jugoslaviji. Dokazano da je klima na ovoj visoravni, kao i u celom podgolijskom kraju, izuzetno pogodna za lečenje anemije i hroničnih respiratornih oboljenja, pre svega astme i bronhitisa kao i nekih drugih bolesti. Zato mnogi s pravom kažu da je ovo prava vazdušna banja za oporavak i duše i tela“.

U početku poseta gostiju bila je skromna kako u domaćinstvu Miloševića tako i kod drugih seoskih domaćina koji su krenuli stopama Raska i Dragice. Trebalo je vremena da slika Rudna sa turističkom ponudom ode u svet. Miloševići su znali da su zadovoljni gosti i utisci koje ponesu sa sobom i prenesu drugima najbolja reklama i poziv novim gostima. Trudili su se da na njihovoj trpezi bude raznovrsna i pre svega zdrava hrana koja je od davnina bila zaštitni znak svakog rudnjanskog domaćinstva. O tome se kod Miloševića, kako tvrdi Raskova supruga Dragica, vodi najveća briga.

Porodica Milošević pred rekordnom posetom turista na Rudnu- ©Milanko D. Agromedia

Hrana je ogledalo i duša domaćinstva i mi nastojimo da udovoljimo svakoj želji našeg gosta. Na našoj trpezi je gotovo sve što se proizvodi u našem domaćinstvu, našom rukom i pred našim očima, počev od mleka, sira, kajmaka, zatim domaćeg hleba i peciva od projinog brašna i heljde, pita i sitnih kolača, čorbi I drugih variva, mesa i mesnih prerađevina iz nešeg obora i pušnice,domaćih sokova,stare dobre prepečenice… Šta će biti servirano za doručak, ručak i večeru, zavisi  isključivo od želje naših gostiju“, kazuje Dragica.

Rasko dodaje da su on i supruga Dragica poslednjih godina uložili značajna sredstva u proširenje smeštajnih kapaciteta u čemu ih je pomogla i lokalna samouprava u Kraljevu putem bespovratnih podsticajnih sredstava. To je neophodno jer su u zahtevi i domaćih i stranih gostiju sve veći.

„Mi sada u našim objektima možemo da smestimo  do dvadesetak gostiju. Kod nas uglavnom dolaze porodice, kako iz naših gradova i mesta, tako i zemalja sa svih kontinenata. Imali smo goste iz Japana, Kine, Amerike, velikog broja evropskih država i svih republika bivše Jugoslavije. Pohvale koje su kao uspomena ostale u knjizi utisaka su velika satisfakcija za naš rad. Zato nam se gosti iznova vraćaju što znači da su zadovoljni našim gostoprimstvom. Kad je gostiju više pomažu nam sin Dragan, snaja Radina i unuka Selena, koja će jednog dana kao školovani turistički stručnjak preuzeti brigu o domaćinstvu“, priča Rasko.

U blizini Rudna nalaze se značajni kulturno istorijski spomenici koji turističku ponudu ovog živopisnog kraja čine još bogatijom, počev od manastira Studenice, Gradca, Stare Pavlice, Gornje i Donje Savine isposnice i drugi. Putna infrastruktura morala bi da bude bolja i u tome rudnjanski domaćini očekuju pomoć gradske vlasti u Kraljevu i Republici. Rasko ističe da će već skorijih dana biti popravljeni putevi prema rudnjanskim zaseocima, asfaltiran i uređen centar sela što će ulepšati njegov izgled. Inače, zdravstvena ambulanta na Rudnu radi svakog dana,kao i pošta i prodanica.


Porodica Milošević pred rekordnom posetom turista na Rudnu- ©Milanko D. Agromedia

„Do Rudna se stiže Ibarskom magistralom u pravcu Raške, pored manastira Gradac, što je oko 90 kilometara dobrog asfaltnog puta. Do sela se može doći i od manastira Studenice i to je za dvadesetak kilometara kraći put od Kraljeva do Rudna nego preko Gradca, s tim što 15 kilometara makadamskog puta nije u dobrom stanju. Kompletna rekonstrukcija i asfaltiranje ovog puta su u planovima i grada i Republike i tu nam je pomoć najpotrebnija“, kaže Rasko Miloševića.

Polednjih godina Grad Kraljevo izdvaja značajna sredstva za razvoj seoskog turizma na celoj teritoriji grada ukjljučujući i Rudno. Prošle godine za bepovratne podsticaje u ovoj oblasti izdvojeno je sedam miliona dinara a u par navrata ova sredstva koristio je i bračni par Milošević. Da su sredstva otišla u prave ruke potvrđuju i brojne nagrade i priznanja sa prestižnij sajamskih manifestacija. Prošle godine na Međunarodnom sajmu turizma u Kragujevcu  njihovo odmaralište „Selena“ imalo je najuspešniju sajamsku promociju a poslednje tri godine kompletna turistička ponuda Raskovog i Dragičinog domaćinstva imala je ocenu 9,8.


Naše domaćinstvo i Rudno imaju sve ono što se trenutno, posle ove strašne epidemije najviše traži- zdravu hranu i klimu. Strepeli smo kakvo će biti interesovanje gostiju za dolazak nakon koronavirusa. Međutim, odmah po ukidanju vanrednog stanja imali smo prve goste. Dolaze i sada, a već od polovine juna svi naši kapaciteti u pet apartmana su rezervisani. Za seoski turizama na Rudnu nema zime, zadovoljno kazuju Rasko i Dragica Milošević.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica