Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako će ove godine izgledati kosidba na Rajcu

Tradicionalna manifestacija, Kosidba na Rajcu, ove godine održava se 43. put i traje tri dana, od 17. do 19. jula. To je svojevrsno finale svih pobednika ostalih kosidbi u Srbiji, ali i u regionu. Svi oni učestvuju u takmičarskom delu, a za njih je pripremljeno 20 parcela. Kosači se bore se za titulu prvaka kosidbe, odnosno za titulu koja se zove Zlatna kosa.

Još od šezdesetih godina prošlog veka kosidba na Rajcu privlači veliki broj ljudi i čini značajnu turističku manifestaciju ovog kraja. U susret Kosidbi 2015. godine razgovarali smo sa direktorom turističke organizacije Ljig, Vladimirom Ivanovićem.

”Kosidba na Rajcu simbolično predstavlja završetak jednog važnog posla u poljoprivredi. Dakle, u ranijim vremenima su ljudi ručno kosili travu i tako spremali hranu za stoku za zimu. Naravno to nisu mogli da rade sami nego su se skupljali u takozvane mobe, pa je kosidba na Rajcu simbolično predstavljanje nekadašnjih moba.”

Kosidba na Rajcu, kosači i svirači

To je sigurno zgodna prilika da se okupe oni koji se interesuju za ovakve događaje, ne samo iz okoline Ljiga, nego iz cele Srbije?

”Naravno kosidba na Rajcu je već godinama svojevrsno finale svih pobednika ostalih kosidbi u Srbiji, ali ne samo u Srbiji veći u regionu. Svi oni učestvuju u takmičarskom delu. Pripremljeno je 20 parcela je za 20 finalista i pravila su dosta stroga. Kosači se bore se za titulu prvaka kosidbe, odnosno za titulu koja se zove Zlatna kosa.”

Svake godine unazad preko 40 godina u nedelju po Petrovdanu je rajački vašar i kosidba na Rajcu.

Pored učesnika koji sigurno imaju težak zadatak i veliku motivaciju da pobede na takmičenju, biće sigurno i dosta posetilaca koji će doći da se razonode, uživaju u prirodi i dobroj hrani?

”Statistika kaže da na Rajcu bude od 20 do 60 hiljada posetilaca. Dakle, kada su dani manifestacije to je veliki turistički događaj pre svega.“

Kosidba na Rajcu, kosači kose

„Mada to ne bude samo turistički, već je i privredni događaj. Pored takmičenja u ručnom košenju trave imamo i izložbu poljoprivredne mehanizacije. Već davno ne kosimo ručno livade, pa kompanije koje imaju mehanizaciju za košenje trave, dovoze mašine, što zbog promocije, to i zbog prodaje.”

Dosta je vremena ostalo da se obave pripreme i ostaje da se nadamo da neće biti kiše.

”Kiša je bila ove godine, ali ona je dobra za travu, koja već sazreva. Ranije su se trave u našem kraju, pogotovo u planinskim delovima, kosile do Petrovdana. Svake godine unazad preko 40 godina u nedelju po Petrovdanu je rajački vašar i kosidba na Rajcu, kada su se uglavnom pokosile sve livade. Mi ostavljamo samo one livade koje su za takmičenje da simbolično pokažemo kako se to nekada radilo.”

Kosidba na Rajcu, oštrenje kose

Ovo je sigurno dobar povod da svi oni koji imaju vremena, dođu ovde i posete Ljig, Rajac i uživaju u tom događaju.

”Sigurno dobar predlog je da probaju jagnjetinu i prasetinu na Rajcu, svadbarski kupus, teletinu ispod sača… i  puno drugih lokalnih specijaliteta na Rajcu. Naše udruženje žena „Zlatne ruke“ iznose i trpezu na livadu, tako da kosidba na Rajcu praktično ima za svakoga po nešto.”

Sagovornik:
Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig
 

Komentari