Loznica: Mesto susreta srpske tradicije i prirodnih lepota

Loznica: Mesto susreta srpske tradicije i prirodnih lepota

Grad Loznica nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Podrinju. Pripada Mačvanskom okrugu i prostire se na površini od 612 kvadratnih kilometara. Smešten je u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, u podnožju planine Gučevo na 142 metara nadmorske visine. Pored raznovrsne prirode, plodnog zemljišta, manjih reka i potoka ističe se i burna istorijska prošlost ovog grada, prepoznatljiva po ljudima i događajima o kojima svedoče brojni spomenici i manifestacije.

Sve to doprinosi specifičnosti i prepoznatljivosti Loznice na domaćem turističkom tržištu, a posebno na tržištu seoskog turizma.

Prema rečima Snežane Perić, direktorke TO Loznica, u gradu je poseban akcenat stavljen na promociju tradicije na moderan način, te je turistima na raspolaganju niz predivnih etno restorane sa bogatom gastronomskom ponudom, mogućnost boravka u etno selima ili na seoskim domaćinstvima.

Sam lik Vuka Karadžića je posebno obeležje grada, kao i Vukov Sabor koji predstavlja najstariji kulturni događaj u Srbiji.

Nakon boravka i odmora koji se pamti, gosti mogu da ponesu jestive suvenire, ali i ručno rađene predmete.

Novi projekat opštine Loznice pod nazivom Lila Lo ima za cilj promociju narodnog običaja – lilanja, pa je tako moguće poneti kao uspomenu pravu lilu, al i domaće slatko koje proizvodi mali proizvođač iz Krupnja.

Opština Loznica stavlja poseban akcenat na umrežavanje i tim povodom biće osnovana nova turistička organizacija čitave regije Podrinja, u kojoj će pored grada Loznice učešće imati opštine Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija.

Sagovornica: Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Loznica


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica