Prolećni radovi: 11 stvari koje morate obaviti u domaćinstvu i bašti

Prolećni radovi: 11 stvari koje morate obaviti u domaćinstvu i bašti

Proleće - © Pixabay

Izgleda da je proleće napokon stiglo. I prva stvar o kojoj sada razmišljate jeste šta bi to sve trebalo uradti u domaćinstvu ove sezone. Mi vam predstavljamo listu od 11 stvari koje bi trebalo uraditi ovog proleća. 

1. Držite korove pod kontrolom

Kako vreme postaje lepše i temperatura raste, korov će sve više početi da raste u vašem vrtu. Redovno uklanjanje korova je veoma važno. Takođe, mnogo ga je lakše ukloniti dok su još mali! Pored hemijske zaštite možete i prirodno suzbijati korove.

2. Vodite računa o kasnom mrazu

Dobro pratite vremenske uslove u aprilu mesecu, jer su i tada mrazevi itekako prisutni. U tom periodu su cveće i pupoljci posebno ranjivi, tako da ako u vremenskoj prognozi najavljuju mrazeve potrebno je da adekvatno zaštitite biljke.

3. Osvežite zemljište

Vaše zemljište u vrtu može biti u veoma lošem stanju nakon zime, zato je potrebno da je dodate sloj komposta ili stajnjaka od 5 cm i tako pripremite leje za sezonu rasta ovih biljaka. Ukoliko je vreme sušno biljka će biti potrebno više vode. Pratite situaciju i pobrinite se da biljke dobiju onoliko vode koliko im je potrebno.

Kompost - © Agromedia

4. Posadite povrće

Sredina aprila je idealno vreme da posadite biljke u povrtnjaku. Dobro pripremite prostor i proverite da li ste prethodno uklonili sve korove i da li ima dovoljno komposta. Pa tako čim zemlja dostigne temepraturu od 6ºC možete početi sa sadnjom. Povrće koje tmožete saditi su šargarepa, zelena salata, mladi luk, spanać, poriluk i cvekla, grašak, peršun, blitva, rotkva, rotkvica i spanać.

5. Potpomognite višegodišnje biljke

Ukoliko imate neke višegodišnje biljke u svom vrtu potrebno je da im napravite mrežu ili neki podupirač kako bi mogle da se lepo razvijaju i rastu i visinu. Idealno je da se ovakvi biljni nosači postavljaju u proleće, pre nego što biljke narastu previše. Kasnije je teže jer biljke postajale veće i teže pa se lako mogu oštetiti.

6. Posejte suncokret

Najbolje je sejati suncokretove semenke direktno u zemlju kada prođe najveća opasnost od prolećnog mraza. Izaberite sunčano mesto i dajte biljkama dosta prostora!

Suncokret - © Pixabay


7. Posejte novi ili odnegujte stari travnjak

Vreme je sejanja trave. Stari travnjaci se prvi put kose, a nakon toga se zalivaju i prihranjuju. April je idealn period za ovo. Naravno, ako imate veštačku travu, vaš travnjak će izgledati savršeno tokom cele godine, samo ga redovno i lepo čistite.

8. Vodite brigu o životinjama

Proleće je vreme kada sve životinje postaju aktivnije, počevši od krava i svinja pa sve do živine. Ne zaboravite da je hrana bitna za njih, ali da je od još veće važnosti voda. Voda je posebno bitna u ovom periodu kada temperatura naglo raste, pa će i potrebe životinja za vodom biti veće. Takođe, sa prvim povećanjem temperature u oborima se pojavljuju insekti. Bez obzira o kakvoj vrsti se radi, njihovo prisustvo u stajama je vrlo štetno. Neophodno je pristupiti potpunom uništavanju ili smanjenju njihovog broja na prihvatljiv nivo.

9. Uređujte voćke

Proleće je vreme kada i voćke cvetaju. Ukoliko ste ih orezali i uredili, bitno je da okopavate zemljište ispod njih ali i da ih prihranjujete. Takođe, vinova loza bi trebalo da je odavno orezana.


Voćnjak - © Agromedia

10. Prihranite drveće, grmlje i živu ogradu

Nanesite sloj malča na drveće i žbunje, a živoj ogradi dodajte postepeno manje količine đubriva. Ona će tako postati bujnija, zelenija i jača, zato nakon toga brzo pripremite makaze!


11. Sednite, opustite se i uživajte u suncu!

Sada kada je sunce izašlo i temeperatura je idealna ne zaboravite da odvojite nekoliko trenutaka da se opustite, poslušate ptice i divite se prolećnom cvetanju.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica