Projekat koji je vratio mlade u selo: Dobili kuću sa okućnicom i odustali od inostranstva

Projekat koji je vratio mlade u selo: Dobili kuću sa okućnicom i odustali od inostranstva

Porodice Grujić i Popov, u selima Nova Gajdobra i Parage  dobile sredstva iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu. Ovo su samo neke od brojnih porodica koje po dobijanju kuće na selu odsutali od odlaska u inostranstvo.

 

Otac mladog i školovanog Žarka Popova koji je upravo u momentu posete očekivao prinovu izjavio je da je odlazak njegovog sina u inostranstvo sprečio korak države koji mu je pružio osamostaljenje i mogućnost da zasnuje svoju porodicu i izađe iz zajednice sa tri generacije u kojoj trenutno živi.

Predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović izjavio da su posle zadruga, za čiji rad je ova opština već dobila bespovratna sredstva, aplicirali i za ostale programe koje sprovodi ovo Ministarstvo i da su ponosni što je prva kuća useljena na jugu Srbije upravo iz njihove opštine.

“Ja sam jako srećan što smo uspeli da dobijemo ove grantove. Ipak moramo da budemo realni, jer da bi se neko opredelio da ostane na selu mora da ima prihode i stabilnost”, kaže predsednik opštine Vladičin Han.

Biljana Radenković, profesorka filozofije koja je za svoju četvoročlanu porodicu dobila novi dom u selu Repince nije se nadala da će dobiti ovaj projekat. Kako kaže bilo je dosta uslova, ali su svi bili jasno definisani i uz pomoć predsednika opštine nije bilo problema da se konkuriše. Uzbuđene devojčice Iva i Mila raduju se dugo željenom kućnom ljubimcu koga će napokon moći imaju u svom dvorištu.

Ministarstvo za brigu o selu sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela kroz zadruge, dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, dodelu sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do lekara, do škole ili opštinskog i poštanskog šaltera, kao i podstcanje kulturnog života seljana i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

U planu je i adaptacija seoskih domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte koji će seoskom stanovništvu pružiti zadovoljenje društvenih i admistrativnih potreba. Podsetimo, do sada je samo iz programa podrške radu zadruga na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga dodeljeno gotovo 42 miliona dinara, od čega je 6,1 miliona dinara opštini Vladičin Han.


Program kupovine praznih seoskih kuća sprovodi se na teritoriji čitave Republike Srbije, ali se posebna pažnja usmerava na pet južnih upravnih okruga u kojima je najviše primetno pražnjenje i odumiranje sela. – Pčinjski, Pirotski, Jablanički, Nišavski i Toplički.

Prema Uredbi koju je donela Vlada Republike Srbije ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.
Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Sredstva se dodeljuju mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica