Vruća rakija – kuva se i pije u mesecima sa slovom R!

Vruća rakija – kuva se i pije u mesecima sa slovom R!

Za grejanje organizma, kada je napolju „debeli“ mraz, najbolja je kuvana rakija. Tako bar smatraju u Šumadiji, po čijem okrugu je ovaj napitak dobio i nadimak – šumadijski čaj! Zato su valjda Šumadinci i najpozvaniji da kažu koju reč više o tom napitku.
 

Kuvanje rakije - © Foto: Biljana Nenković

 

Zovu je još i vruća rakija. Pod bilo kojim imenom, ona je neizostavna u centralnom delu Srbije gde se ispija u dugim, zimskim mesecima. Po recept smo svratili u selo Vlakča, na pola puta između Kragujevca i Topole, i Rudnika s treće strane. Ovo je inače mesto koje se borilo za geografski centar Srbije, sa još dva okolna. Vlakčani smatraju da imaju najbolji osećaj za kuvanje rakije.
 

Opasno je kaliti rakiju nekom drugom rakijom.

Obavezno treba da bude ljuta, dobra rakija. Ona se razblaži sa vodom, otprilike pola-pola. Onaj ko kuva rakiju mora da proceni, može i manje vode. Kombinacija se stavlja na šporet i dodaje se šećera po ukusu. Idealno je jedna kašika na dve čaše rakije. Kad provri, onda se vruća rakija kali. Taj izraz može da se preinači i da se vruća rakija ’preseče’. Deluje komplikovano, ali stvar je jednostavna – ’sečete’ je vodom na tački ključanja. Opasno je kaliti rakiju nekom drugom rakijom“, kaže Rajica Mijailović, majstor za vruću rakiju iz Vlakče.

Srpska rakija – prepreke na putu brendiranja

 


Dodavanje uprženog šećera - © Foto: Biljana Nenković


Šporet na drva
je poželjan zbog atmosfere, ali i zbog veoma važnog detalja koji dolazi na kraju ceremonije kuvanja rakije. „Kad je rakija kuvana, treba da se zaprži šećerom. Kukač ili mašice stavite u žar da se dobro ugreju, i na njemu istopite u rakiju dve-tri kocke šećera. Tako ona dobije boju i specifičan ukus prženog šećera. Valjda je zato o zovu šumadijski čaj“, dodaje Rajica.

Predstavljamo vam rakije od autohtonih sorti voća


 

Rajica Mijailović iz Vlakče - © Foto: Biljana Nenković


Rakija se pije dok je vruća. U Vlakči je služe uz kiseli kupus, slaninu, gibanicu. Kuvaju je uglavnom ujutru i namenjena je prvim komšijama, rođacima i prijateljima koji svraćaju na druženje. Društvo iz Vlakče kaže da se šumadijski čaj pije u svim mesecima u kalendaru koja u svom nazivu imaju slovo R. Dakle, od septembra do aprila.

Kako ispeći kvalitetnu voćnu rakiju?

 

Kuvana rakija i meze - © Foto: Biljana Nenković

Šalu na stranu, ovo je zaista prelepo piće i deo je naše tradicije. Od kad se peče rakija u lampecima u Šumadiji, od tada se od nje i pravi naša verzija čaja. Najviše bih voleo da postane naš brend i deo turističke ponude ovog kraja“, kaže Radovan Jovanović.

Sami odredite jačinu rakije – savet stručnjaka

U šali ili zbilji, ali kako ovi ljudi žive nadomak Rudnika, kod njih su oštre zime, pa tek posle dve vruće rakije izlaze da čiste sneg. Čaj dobro greje i telo i dušu.
 

Kuvana rakija odlično ide uz kiseo kupus - © Foto: Biljana Nenković

Posle druge čaše dobija se nagon za pevanjem, posle treće bariton prelazi u mecosopran. Nakon četvrte prelazi se na političke teme. Na kraju druženja uvek imamo po jednog ili dva predsednička kandidata. I tako prođe zimski dan“, dodaje šeretski Dragoljub Švabić iz Vlakče.

Sagovornici:
Rajica Mijailović, majstor za kuvanu rakiju
Radovan Jovanović, selo Vlakča
Dragoljub Švabić, selo Vlakča

Foto: Biljana Nenković 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica