Pirotski ćilimi – magijska moć pirotske gugutke

Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“ dobila je naziv po istoimenom ćilimu čiji simbol označava početak novog života, najčešće majke i deteta ili momka i devojke. U slučaju ove zadruge naziv simbolično označava početak oživljavanja ćilimarstva. Slavica Ćirić, predsednica Zadruge, za vas objašnjava neke od popularnih šara pirotskog ćilima.

Od 2012. godine pirotsko ćilimarstvo stavljeno je pod zaštitu UNESCO-a, kao nematerijalno kulturno dobro republike Srbije. Prema raznim predanjima, pirotskim ćilimima pripisuju se čudotvorne moći pozitivne energije. Slavica Ćirić, predsednica Zadruge, objašnjava neke od popularnih šara pirotskog ćilima:

„Jedna od poznatijih šara je gugutka na vraškom kolenu. Gugutka donosi radost i sreću u domu, u porodici, radost pojedincu i to je jedna od najmističnijih šara iz doba kada je čovečanstvo nastajalo, kada nije bilo nauke, kada nije bilo lekara. Šara koja je poput senzora pratila svoje vlasnike i dan-danas se najviše naručuje i mi je najviše izrađujemo“.

Prema raznim predanjima, pirotskim ćilimima pripisuju se čudotvorne moći pozitivne energije.

Legenda kaže da ova šara prati svog vlasnika i da čuva njegov dom. Vlasnika prati na daljinu i pazi da neko ne dođe u njegov dom i da mu kaže loše reči ili da učini neko loše delo“, priča dalje gospođa Slavica.

Jačina ove šare po legendi je toliko velika da ona, kada spazi da neko ide ka vama sa nekim lošim namerama, pokušava da ga zaustavi, a kada ne uspe u tome, onda ona nevidljivom snagom lomi nogu tom neprijatelju.“

Tkanje pirotskih ćilima - ©Agromedia

Istakla bih još jednu zanimljivu šaru, to je venčić, ili ako je u pitanju veliki ćilim – venac. To je šara koja vlasniku donosi nagrade, priznanja, da njegov rad obavezno bude vrednovan i obično se desi da dobija priznanja za to što je uradio.“

„Pirotski ćilim se izrađuje od posebne vune, od vune ovaca iz pirotskog kraja. Gotovo uvek je to ovca pramenka, koja ima poseban kvalitet vune, koja je pre svega veoma oštra. Ta oštrina daje dugovečnost ovom ćilimu, pa kažemo da on može da traje oko 100 godina“, sa osmehom kaže Slavica.

 Pirotski ćilim - ©Agromedia

Još jedan zanimljiv detalj u vezi sa pirotskim ćilimima je poseban način tkanja: „Pirotski ćilim, ma koje da je dimenzije i bilo koje širine, radi se isključivo iz jednog dela. Kada se pogleda raspored šara, izgleda kao uramljena slika. Ima spoljašnju ivicu, unutrašnju ivicu i ploču ili borduru, pa izgleda kao da je ćilim uramljen“.

Gospođa Slavica otkriva da su kupci pirotskih ćilima različiti, baš kao i njihovi razlozi za to: „Kupuju ih ljudi iz Pirota, počev od običnih građana koji znaju simboliku. Ćilimi se poklanjaju prijateljima, rođacima, poslovnim partnerima u svetu. Biznis sektor kupuje ćilime za svoje poslovne prijatelje, kao nešto autentično iz Srbije, što drugi narodi nemaju. Ministarstva ih poklanjaju uvaženim gostima, zvanicama koje dođu u zemlju, ambasadama i ambasadorima koji su u našoj zemlji.

Na kraju, zanimljivo je pomenuti i tkanje ćilima. Ako se radi originalni pirotski ćilim, za mesec dana, za 8 sati dnevnog rada, za 22 radna dana, tkalja koja je vična može da uradi samo 80 cm kvadratnih, znači manje od jednog kvadrata. Ako dođe do greške odmah se razatka i počinje iznova“, završava priču gospođa Slavica.

Ukoliko želite da saznate još ponešto o značenju i magiji šara na pirotskim ćilimima, to možete pročitati u tekstu: „Pirotski ćilimi – šare i njihovo tumačenje“.

Sagovornica:
Slavica Ćirić, predsednica Zanatske zadruge za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“

Komentari