Nostalgija: Zbog gajenja maline i jagode ostavio život u Danskoj

Nostalgija: Zbog gajenja maline i jagode ostavio život u Danskoj

Nusret Nuspahić je sedam godina živeo u Danskoj. Međutim, nostalgija za rodnim krajem i poljoprivredom ga je vratila u Bosnu. Kaže da jednostavno više nije mogao da izdrži i da se zato vratio u svoje mesto.
 

Zbog maline i jagode ostavio život u Danskoj - © ramski-vjesnik.ba 

Ovaj poljoprivrednik iz Prozor-Rama celog svog života bavio se samo poljoprivredom, u nju je ulagao i njoj se posvetio. Kroz svoj radni vek uzgajao je brojne povrtarske kulture. Rat ga je prisilio da se na neko vreme skrasi u Danskoj.

Tu su mu se školovala deca, tri ćerke i sin koji je čak završio dve magistrature i radi kao kapetan broda. Deca su mu ostala u Danskoj, dok se samo jedna ćerka udala u Bugojnu.

Nusret kaže da voli slobodu i da se oseća slobodno kao ptica. „Tamo to nisam imao. Moja sloboda je ovde“, kaže on.
Nakon što se vratio, Nusret se ponovo posvetio bavljenju poljoprivredom. Vlastitim sredstvima nabavio je plastenik i u njemu uzgajao različite rasade i povrtarske kulture, a onda se odlučio da uzgaja jagode.
 

Zbog maline i jagode ostavio život u Danskoj - © ramski-vjesnik.ba

„Samo jedan plastenik ima oko 400 metara kvadratnih i još sam posadio oko dva dunuma malina, oko 2.000 sadnica sorte mikera i vilameta. Uglavnom to radim sam, uz podršku porodice, i tek ponekad uzimam radnike. Teško je naći poštenog radnika. Evo iz ovog plastenika ovde očekujem tonu prinosa jagoda“, priča Nusret.

Kaže da se od poljoprivrede ipak može živeti, ali to može samo onaj ko to voli i hoće da radi.

Izvor: ramski-vjesnik.ba


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica