Udruživanje u poljoprivredi – razlog za opstanak mladih na selu!

Udruživanje u poljoprivredi – razlog za opstanak mladih na selu!

Život i opstanak mladih poljoprivrednika na selu zavisi pre svega od finasijske stabilnosti. Udruživanje je jedan od načina da se mladim ljudima pruži odgovarajuće radno mesto ili mogućnost da sami sebi otvore put za nove poslovne poduhvate.

Šta kažu mladi zadrugari?

Davidović Nikola je direktor mlade zadruge Derven Organik Fruit. Osnovana je pre 2 godine, ova zadruga ima 5 osnivača svi su mladi. Sa ciljem da sa svog zasada šljiva sve to što proizvedu kasnije kroz hladnjače i sušare to i prerade.

Nikola Davidović zadruge

Mihajlo Petković ima 26 godina i predsednik je skupštine zadruge poljoprivreda Derven Organic Fruit iz Bordima. Ova relativno mlada zadruga koja ima potencijal da se širi odnosno da povećava svoje kapacitete i da bude uspešna u tome što radi. Nadaju se da će podstaći našim poslom još mladih ljudi da se bave ovim čime se oni bave, odnosno poljoprivredom.

Mihajlo Petković zadruge

Milan Marjanović predstavnik zadruge Marno MM koja se nalazi u Jelašnici pored Niša. Bave se otkupom poljoprivrednih proizvoda i imaju preko 40 kooperanata među kojima ima dosta mladih proizvođača.

Milan Marijanović zadruge

Šta se uglavnom radi kroz zadruge?

U zadruzi Derven Organic Fruits se uglavnom radi otkup zove, cvet, plod zove, a prati se i otkup šipurka, šljive, jabuke, a takođe i kupine i divlje kupine, maline, to je nešto za početnu godinu, a nadaju se proširenjima.


U zadruzi Marno MM otkupljuje se i dosta krompira, luka, kupusa, paradajza, krastavca. Ujedno, ova zadruga olakšava mladim proizvođačima da izađu na tržište grada Niša. Imaju hladnjaču, neke mašine za preradu, ali fale još neke da bi kompletirali. Tu je i distributivni centar na teritoriji grada Niša gde se plasira sva roba i vrši otkup. Dosta novih kooperanata ima koji su zainteresovani za saradnju, a među njima ima dosta mladih.

“Mi se trudimo da našim znanjem iskoristimo svoj maksimum i da dovedemo našu proizvodnju u našu prirodu i našu zadrugu do vrhunca, odnosno da to radi što bolje. Sve smo mi mladi ljudi, imamo velikog potencijala, a na mladima svet ostaje jednostavno,” rekao je Mihajlo Petković.

Dejan Matić zadruge


“Imali smo prilike da razgovaramo i upoznamo mlade ljude koji su pronašli svoje zaposlenje u zadrugama bilo da su ih osnovali, bilo da su počeli u njima da rade. Ideja ovog projekta je da predstavimo raspoloživa radna mesta u zadrugarstvu, da mladima predstavimo mogućnosti za zadružno poslovno udruživanje. Zato što su to sve vrlo korisni alati pomoću kojih možemo da pomognemo mladima pre svega na selu”, zaključuje Dejan Mitić .

Zadruge pružaju specifični obuhvat mladih na selu, mogu da im pruže odgovarajuće radno mesto ili mogućnost da se kroz poslovno udruživanje samozaposle,” rekao je Dejan Mitić ispred Zadružnog saveza južne Srbije.


Projekat se trudi da prenese pozitivnu praksu iz Evropske unije. U Evropskoj uniji se zadruge aktivno koriste kao platforme za zapošljavanje mladih kao alat za ravnomeran i održivi razvoj nerazvijenih sredina. Evropska komisija čak štaviše preporučuje upotrebu zadruge u svim razvojnim politikama.

“Tako da smo ovim malim projektom zapravo želeli da pokažemo da i mi imamo resurse, domaće srpsko zadrugarstvo ima resurse da zapošljava mlade, a takođe se suočava sa nedostatkom radne snage. Ono što bi možda u narednom periodu mogli da uradimo jeste da povećamo atraktivnost uz pomoć države, da povećamo atraktivnost tih radnih mesta. S obzirom da se radna mesta nalaze u primarnoj poljoprivredi, preradi, samim tim nisu toliko atraktivna za mlade ljude”, objašnjava Dejan Mitić.

Kao neki od razvojnih resursa prepoznati su i objekti na sela i dedovine, zemlje, ono što mladi mogu da stave u funkciju posla. A uz podršku zadružnih saveza na terenu razrade investicioni projekat i da dobiju sredstva. I – da pokrenu sopstveni posao.

Ovaj članak je izrađen uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Udruženja Kamenica i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica