Zadrugarstvo mladima nudi perspektivu, EVO dobrog zadruge primera iz Svrljiga

Zadrugarstvo mladima nudi perspektivu, EVO dobrog zadruge primera iz Svrljiga

Mladima koji pokazuju interesovanje za pokretanje sopstvene zadruge, obezbeđena je podrška zadružnih saveza počev od registracije zadruge, izrade investicionog projekta za opremanje i pokretanje proizvodnje, do podrške u promociji i plasmanu proizvoda na tržištu. 

Ovu mogućnost iskoristilo je pet mladih zadrugara iz Svrljiga i pre godinu dana osnovalo zadrugu “Organic Derven fruit”. Oni su želeli da budu svoji na svome i da se radno  angažuju kroz zadrugu.

Kako kažu i njihovi roditelji su se bavili proizvodnjom voća i povrća, što govori da imaju tradiciju, a takođe imaju i dobre klimatske uslove jer u ovim krajevima voće dobro rađa, pa je potpuno logično da to i iskoriste.

Kao i svaki početak i njihov nije lak ali su optimisti i zadovoljni jer su svoji na svome. Bolje je da rade kao zajednica a ne svako za sebe, kažu.

U početku su bili skeptični ali sada je sve mnogo bolje, jer shvataju da je bolje da rade za sebe nego negde za platu. Radeće u svojoj zadruzi osećaju se ponosno i predstavljaju dobar primer mladima sa Juga Srbije.

Ovaj članak je izrađen uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Udruženja Kamenica i ne mora nužno odražavati stavove Evropske unije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica