Vremena se menjaju: Kako mladi povrtari danas ulažu u poljoprivredu

Vremena se menjaju: Kako mladi povrtari danas ulažu u poljoprivredu

Svaku poljoprivednu proizvodnju prate usponi i padovi, visoki prinosi, a ponekad i gubitci. Međutim, kao i u svakoj drugoj grani privrede, ako imaš dovoljno znanja i znaš kako da ga primeniš u praksi, rezultati neće izostati. Trojica momaka iz okoline Leskovca poljoprivrednom se bave na malo drugačiji način.

 

Konstantna analiza troškova i prihoda, praćenje trendova, informisanost putem interneta samo su neke od stvari koje im pomažu da unaprede i modernizuju svoju proizvodnju. Mi smo ih pitali šta čini jedno uspešno domaćinstvo i koliko su informacije koje dobijaju preko interneta značajne za proizvođače.

 „Veoma je važno da se vodi evidencija. Na kraju godine kada se završi sezona ja podvučem crtu, preračunam, vidim koliko mi se isplatilo to što smo radio. Ukoliko rezultati ne budu dobri i to nam se ne isplati onda promenimo artikl. Umesto paradajza na primer posadimo krastavac. I onda opet beležimo pa na kraju uporedimo koja je kultura isplativija“, kaže Zlatko, proizvođač iz Leskovca.

Veoma je važno, ističu ovi momci da se svaka kultura pažljivo prati i da se primenjuju sve agrotehničke mere. Takođe, potrebno je pratiti trendove i sve dodatne informacije potražite od nekog stručnog lica ali i preko interneta.

Na interentu se informišu pre svega o novim sredstvima za zaštitiu bilja, njihovoj karenci, otpornosti hibrida na bolesti, ali i o iskustvima ostalih proizvođača. Svoje proizvode fotografišu i postave na društvene mreže i onda upoređuju iskustva ostalih proizvođača. Ovo je veoma značajan način, kako dodaju, da se uporede principi proizvodenjsa drgima i da se sazna nešto novo. Pored društvenih mreža kao što su Facebook i Instagram, dosta prate i novosti na Youtube-u.

Sagovornici:
Miloš Stojiljković, povrtar iz Stajkovca
Ivica Nastić, povrtar iz Stajkovca
Zlatko Stojanović, povrtar iz Stajkovca


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica