Selo za mlade: I dok mnogi odlaze, oni od svog sela na odustaju

Selo za mlade: I dok mnogi odlaze, oni od svog sela na odustaju

Već par godina meštani valjevskog sela Klinci ne čekaju druge, već se sami brinu o svom selu. Rešeni su da ga učine lepšim i boljim za život. Akcenat stavljaju na mlade pa se iz toga rodila ideja o osnivanju Udruženja „Selo za mlade“ či je idejni tvorac tridesetdvogodišnji Ivan Prodanović, koji je i jedan od osnivača Udruženja „Srbija za mlade“ koje se bavi promocijom Srbije. Od ideje do realizacije prošlo je dve godine i u leto prošle godine je i zvanično počelo sa radom a trenutno broji 25 članova.

Selo za mlade - © Dejan Davidović/Agromedia 

„Pošto su sela u Srbiji nažalost veoma zapuštena, u velikoj meri u fazi nestajanja, nemaju mladih i u kojima su mahom staračka domaćinstva došao sam na ideju da osnujem udruženje koje će se baviti mladima na selu. Tu mislim na poboljšanje njihovog položaja u selu. Cilj nam je da se mladi što više druže, da ih odvojimo od kuće i da oživimo seoski dom. Ovde mladih ima, a prednost je što su Klinci blizu grada i mnogi koji rade u Valjevu zbog toga ne žele da napuste selo“, kaže Ivan Prodanović, predsednik Udruženja „Selo za mlade“.

Namera im je da u dogovoru sa rukovodstvom Mesne zajednice kupe televizor za prostorije seoskog doma gde bi uveli i besplatan internet koji bi mogli da koriste meštani. Plan je da organizuju i akciju uređenja Petniče pećine koja se većim delom nalazi na teritoriji sela Klinci, kao i da podstiču meštane da počnu sa odvajanjem plastike i aluminijuma u domaćinstvima koje bi odnosili na reciklažu a prihod od toga i članarina iz Udruženja bi koristili za uređenje sela.

„Planiramo da organizujemo turnir u basketu, stonom tenisu, a mislim da treba organizovati i više kulturnih manifestacija poput koncerata, književnih večeri, raznih predavanja. Namera nam je da organizujemo manifestaciju Dan sela, da mladima koji učestvuju u seoskim akcijama i koji su članovi udruženja nabavimo besplatne ulaznice za bazen, da u maju organizujemo besplatnu posetu Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, kao i da nabavimo sadnice za pošumljavanje klizišta koja još uvek nisu sanirana a ugrožavaju domaćinstva“, navodi Ivan i dodaje da je u selu u toku humanitrana akcija „Čep za hendikep“.

Selo za mlade - © Dejan Davidović/Agromedia 

Sve akcije realizuju u saradnji sa Mesnom zajednicom i na taj način animiraju svoje komšije da zajedničkim radom ulepšaju svoje selo. Tako su u nedavnoj prolećnoj akciji čišćenja sela, u kanalima pored saobraćajnice za Divčibare na potezu od Petnice do Pauna sakupili 69 džakova raznog smeća i dva džaka limenki.

„Trudimo se da animiramo meštane da nas bude što više. Nije veliki broj koji se odazove akcijama ali kada vide da se nešto radi priključe se. Dolaze nam i komšije iz susednih sela. Pored toga često se i družimo kod Doma uz dobar ručak“, kaže Nebojša Marić, predsednik Mesne zajednice Klinci.


Selo za mlade - © Dejan Davidović/Agromedia 

Prema njegovim rečima u samoj Mesnoj zajednici trenutno nema velikih radova jer je većina okončana u proteklih pet godina, a u kojima su učestvovali i sami meštani .

„U saradnji sa valjevskom Elektrodistribucijom u selu je kompletno zamenjena niskonaponska mreža. Od 2015. godine na teritoriji Mesne zajednice asfaltirano je oko 2.400 metara seoskih puteva a radovi su finansirani iz gradskog bužeta. Sredstvima meštana i donatora delimično je rekonstruisana zgrada seoskog doma, izgrađeno dečije i košarkaško igralište. Ulično osvetljenje je na skoro 70 odsto teritorije Mesne zajednice a prioritet je da se uradi ulično osvetljenje na glavnom putu kroz Klince od Petnice do Doma. U planu je da u delu sela koje zovemo „Sastanak“, a gde su se nekada okupljali meštani izgradimo spomen česmu, u čast učesnika ratova od 1912. do 1918. godine, kojih je u Balkanskom i Prvom svetskom ratu iz našeg sela bilo osamdesetdvoje. Sredstva za izgradnju prikupićemo od meštana a deo potrebnog materijala od donacija“, kaže predsednik Mesne zajednice Klinci.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica