,,Cene žitarica variraju, ali neka računica MORA da se nađe!”

,,Cene žitarica variraju, ali neka računica MORA da se nađe!”

Nedavno smo posetili selo Mošorin koje vrvi od mladih ljudi, a škola upisuje sve više i više prvaka. Kuća na prodaju teško može da se nađe, zato što mladi radije biraju da ostanu u selu i bave se poljoprivredom. Stevica Maletin jedan je od njih, pa smo sa njim porazgovarali o tome kako žive poljoprivrednici u Mošorinu, kao i kakva je perspektiva bavljenja ovim poslom u budućnosti.

Stevici je poljoprivreda ,,u krvi”. Ovim poslom se bavio njegov deda, zatim njegov otac, sada on, a nada se da će njegova dva sina nastaviti da neguju ovu tradiciju i da će biti dostojni naslednici porodičnog posla.

Porodica Maletin trenutno obrađuje oko 70 hektara, a gaje gotovo sve standardne kulture: pšenicu, kukuruz, soju, suncokret i uljanu repicu, s tim što su prve tri kulture najzastupljenije.

Situacija nije uvek sjajna, ali računica mora da se nađe

S obzirom na proteklu sezonu koja je po mnogim aspektima bila veoma nepovoljna za poljoprivrednike, pitali smo Stevicu kakva je situacija kod njega i čemu se nada.

,,U poljoprivredi mora da se radi, a na cene poljoprivrednih proizvoda ne možemo mi sami toliko da utičemo. Za soju, žito i kukuruz uvek varira cena, ali uvek možemo da nađemo neku računicu”, objašnjava nam Stevica.

Ukoliko se, na primer, desi da ove godine podbaci pšenica, Stevica se ipak nada da će taj gubitak nadomestiti kukuruz ili suncokret. ,,Mi i dalje moramo da radimo, da uložimo sva sredstva i da se nadamo”, objašnjava Stevica.

Planovi mladih poljoprivrednika u Mošorinu

Pitali smo Stevicu i da nam objasni kakvo raspoloženje vlada među ostalim poljopivrednicima u Mošorinu. Kako nam je objasnio, neki razmišljaju o odustajanju od poljoprivredne proizvodnje, neki će pokušati i sledeće godine, jedni tvrde da im se isplati, a drugi da im se ne isplati. Za sebe kaže da je našao neki balans i recept za pozitivnu računicu, a za budućnost će sačekati i videti šta će doneti.

Iako je proteklih par meseci bilo malo padavina, nedavno je poljoprivrednike u Mošorinu ipak obradovala solidna količina kiše koja, kako kađe Stevica, najviše prija kukuruzu.


Nikada se ne zna kakvo će vreme da bude, a poljoprivrednicima preostaje da se nadaju da će svi uslovi biti optimalni. Stevica se ipak uvek odlučuje za nešto raniju setvu, pa je ove godine to bio početak aprila: ,,bolje ranije posejati, pa čekati kišu”.

Njemu, ali i svim poljoprivrednicima u Mošorinu i celoj Srbiji želimo odličnu sezonu i pozitivnu računicu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica